6 ZENových příběhů, které každému něco dají do života III.

Sdílej na Google+

5. Buď šéf 

Kůň se rychle tryskem ubíral dolů z kopce po silnici. Zdálo se, jako by člověk, který na koni seděl měl něco důležitého ve vesnici v údolí. Další muž, který stál vedle silnice a pozoroval rychle cválajícího koně, se zeptal muže na koni: "Kam tak rychle jedeš?" A muž na koni odpověděl: "Já nevím! Zeptejte se koně! "

Ponaučení? Pokud budeš mít věci pod kontrolou i jen tím, že jen víš, co se děje, z Tebe dělá krále situace.

6. Sleduj sebe

Byl jednou jeden pár akrobatů. Učitel byl chudý vdovec a studentem byla mladá dívka jménem Meda. Tyto akrobati prováděli každý den na ulicích své kousky, aby si vydělali dost na jídlo. Jejich číslo se skládalo z učitele, který balancoval s vysokou bambusovou tyčí na hlavě, zatímco holčička vylezla pomalu až na vrchol. Jakmile se dostala na vrchol, zůstala tam, zatímco učitel chodil po zemi. Oba umělci museli udržovat úplné soustředění a balanc, aby se zabránilo zranění. Jednoho dne učitel řekl žačce: "Poslouchej Medo, budu Tě sledovat, a Ty se budeš dívat na mě, tak si můžeme navzájem pomoci udržet koncentraci a rovnováhu a zabráníme tak případné nehodě. Pak budeme jistě vydělat dost na jídlo." Ale holčička byla moudrá, odpověděla: "Vážený mistře, myslím, že by bylo lepší, aby každý z nás se díval sám na sebe. Starat se o sebe znamená, že se staráme o nás oba. Tak jsem si jistá, že zamezí me nehodám a vyděláme dost na jídlo."

Ponaučení? Druhému - potažmo všem dohromady - pomůžeš nejlépe v prvé řadě tak, že budeš nejprve opatrovat sám/sama sebe.


A zde jsou pokračování:

6 ZENových příběhů, které každému něco dají do života I.
6 ZENových příběhů, které každému něco dají do života II.
6 ZENových příběhů, které každému něco dají do života III.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat