10 inspirativních knih, které si musíte přečíst

Sdílej na Google+
Máte málo času, chcete číst, ale nemůžete najít knihu, která by vás zaujala svým příběhem a ještě vám něco dala? Vybrala jsem několik knih, které mě a mým přátelům pomohly získat nadhled, nebát se, být sám sebou a jak je to důležité: jít si za svými sny. Takže pokud hledáte knihu, kterou čtete a zároveň studujete, a celý den se těšíte domu, až si ji zase otevřete, tak se podívejte na tento výběr 10 inspirativních knih. 




„Jestliže četba nemá vliv na náš život, činy a myšlení, pak je škoda číst.“ A.P. Čechov 

Příběhy, které mají co říct:  

1, Mnich, který prodal své Ferrari (Robin S. Sharma) 

Nehodláte se poddávat stereotypnímu životu? Pokud hledáte oddychové čtení, ale zároveň chcete pracovat na své osobnosti, tak tento příběh advokáta, který se stane mnichem, bude to pravé. Krásné dialogy, ve kterých platí, co věta to perla, které stojí za to si zapsat a připomínat každý den. Kniha se zabývá aktuálním tématem existencionální krize naší uspěchané doby a ukazuje způsoby, jak si nastavit mysl a hodnoty tak, abychom byli vyrovnanější a šťastnější. 

2, To snad nemyslíte vážně! (Richard P. Feynman) 

U této knihy se určitě pobavíte a zapomene na každodenní shon. Vtipné povídky ze života autora, talentovaného fyzika P.Feynmana burcují k zamýšlení se nad tím, jestli jsme dostatečně průbojní na to, abychom byli sami sebou a nenechali se stahovat ostatními do šedého průměru. Autor vypráví zážitky z mládí a líčí kdysi kritické zážitky s úsměvným odstupem. 

3, Jíst, meditovat, milovat (Elizabeth Gilbertova) 

Pozor, po přečtení tohoto příběhu si možná sbalíte věci a odjedete do světa! Ve vyprávění ženy, které má z pohledu ostatních všechno, ale přesto se necítí dobře ve své kůži, se najde kdekdo. Rozhodne se svou situaci řešit radikálně, což se ukáže jako nejlepší volba. Všechno opustí a cestuje přes Evropu, Indii až do Indonésie. Ukazuje se, jak je důležité udělat první krok k tomu, abychom se rozhoupali ke změně v našich životech, pokud nejsme šťastní. Motto je nalezení rovnováhy mezi konzumním životem a vnitřním štěstím. 

4, Cesta pokojného bojovníka (Dan Millman) 

Taky máte někdy stres z toho, jak je všechno pomíjivé a nestálé? Tento příběh je inspirace k prevenci štěstí. Příběh autora, bývalého mistra světa v gymnastice, který si svůj úspěch užíval naplno - ženy, motorky, peníze a neuvědomoval si, že to, co ukazuje, je jen pozlátko. Změna nastala až v momentě, kdy se mu přihodilo vážné zranění. Tím začal jeho proces sebereflexe, přehodnocení dosavadního života a postupně se učil, jak se má z bojovníka stát pokojný a vyrovnaný bojovník tím, že bude hledat trvale hodnoty, které budou nezávisle na tom, co se děje navenek. 

5, Alchymista (Paolo Coelho) 

Alchymista je kniha, která vám zase vlije krev do žil a chuť do života, pokud se necítíte dobře a myslíte si, že nic co děláte, nemá smysl. Motto knihy je připomenutí, že štěstí nenajdeme ve věcech a lidech kolem sebe, ale ten největší poklad je v nás. Kultovní kniha o cestě mladého chlapce za pokladem, který se mu několikrát zjevil ve snu. Cesta je plná znamení, která se ukáží v momentě, kdy už chce hledání vzdát. Otázka pro vás: Jste dostatečně otevřeni příležitostem, které kolem vás nenápadně procházejí? 

6, Poslední kabriolet (Anton Myrer) 

Vážíte si dostatečně svých nejbližších přátel, kteří vás vždy podporovali a dali by za vás ruku do ohně? Poslední kabriolet se na pozadí druhé světové války soustřeďuje na význam lidí, kteří s vámi prožili nejzásadnější okamžiky vašeho života. Není na škodu si připomenout, jak jsou opravdoví přátelé důležití.

7, Kolíbka (Kurt Vonnegut) 

Máte rádi intektuláni výzvy a spekulace? Kniha je jako stvořená pro milovníky fantasy, černého humor a je plná zajímavých paralel s reálným životem. Není tady na prvním místě samotný děj, ale to, s jakou kreativitou a fantazií boří zažité představy o vesmíru, člověku, historii. Tím nás nutí přemýšlet do hloubky o tom, jak se věci vlastně mají. Knihu vypráví mladík, který chce napsat knihu o dni, kdy byla svržena atomová bomba a co v ten den dělali lidé, kteří se podíleli na jejím vzniku. 

8, Skafandr a motýl (Jean-Dominique Bauby) 

Máte taky v neděli splín, že musíte druhý den do práce? Přečtěte si tuto knihu a hned se budete těšit. Tento skutečný, emotivní příběh autora - bývalého šéfredaktora časopisu Elle, který trpěl syndromem uzamčení, takže mohl komunikovat s okolím jen pomocí mrkání, celou knihu takto „nadiktoval“ své terapeutce. Popisuje své pocity, životní události a sebezpytování, důrazně nám připomene naše štěstí z postele, ze které my můžeme vstát. 

9, Sofiin svět (Jostein Gaarder) 

Chtěli byste porozumět filosofii, ale nevíte jak na to? Tato kniha by mohla být ten správný začátek, jak proniknout do tajemství zdánlivé složité filosofie. Děj je o dospívající dívce, která dostává dopisy od filosofa a tím se postupně učí vývoj filosofie na praktických příkladech ze života. Kniha napomáhá ke komplexnímu pohledu na společnost a člověk si během čtení uvědomí, jak všechno se vším souvisí. 

10, Umělcova cesta (Julie Carsonová) 

Tahle kniha opravdu pomůže! Nikdy jsem nebyla schopna nakreslit ani čárku, ale díky této knize jsem se odblokovala a sledovala pokroky. Pokud chcete vytvářet nějakou kreativní činnost, ale máte strach se do toho pustit, protože si myslíte, že to prostě neumíte, tato kniha Vám ukáže techniky a cesty, jak dosáhnout uvolnění myšlení a odstranění tvůrčího bloku.



Simona Kožuchová

autor článků
Mé jméno je Simona, ráda píšu o tom, co mě baví a co sama prožiji celým srdcem a zažiji na vlastní kůži: móda, cestování, osobní a duchovní rozvoj a v neposlední řadě má vášeň - umění. Další moje články naleznete na mém osobním blogu Some Like It Hot blog
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat