Kdy je nejlepší čas jít spát?

Sdílej na Google+
Zdroj: Pixabay.com
Čím dřív, tím lépe? Snad v 11:00 PM? Se západem sluníčka, jak je zvyklý chodit spát můj děda? Experti na spánek říkají, že to zase tak jednoduché není. Nicméně existuje časový rozsah, ve kterém byste rozhodně měli ulehnout ke spánku, pokud toužíte po perfektním a plné spaní. Pojďme se tedy podívat, kdy je nejlepší čas ulehnout! 

První pravidlo: "Každá hodina spánku před půlnocí stojí za dvě hodiny spánku po půlnoci.

Naši prarodiče (a praprarodiče) pravděpodobně dodržovali toto pro někoho drsné rčení. Ale co když chodíme doopravdy spát až po půlnoci? Pokud se nic zvláštního s vámi neděje (myslím, že nejste unavení a vyčerpaní kvůli nedostatku spánku) a kvalita vašeho spánku po půlnoci je stejná, tak se možná ptáte: Jaký je tedy nejlepší a nejideálnější čas jít do postele? 

Kvalita vašeho spánku se mění průběžně celou noc. 

Dr. Matt Walker, šéf Institutu pro spánek při Kalifornské univerzitě v Berkeley říká: "Čas v noci, když spíte, je výrazně rozdílný, pokud jde o strukturu a kvalitu vašeho spánku." Váš spánek se skládá z řady 90-ti minutových cyklů, během nichž se váš mozek pohybuje mezi hlubokým spánkem (Non-REM) a tzv. REM spánkem. "Těchto 90 minut v jednom cyklu je poměrně stabilní po celou noc", vysvětluje Walker. 

"Ale poměr non-REM na REM spánku se mění." Walker dále říká, že non-REM spánek má tendenci dominovat vašemu spánku právě v rané fázi noci. Ale jak se hodiny plíží směrem k úsvitu, REM spánek posiluje. To je zásadní. Některé výzkumy naznačovaly, že non-REM spánek je hlubší a daleko více regenerační než pouze lehčí, sny naplněný REM spánek. 

Dle Walkera oba typy spánku mají pro nás významné přínosy. Co to ​​má co do činění s perfektní spaním? K přechod z non-REM do REM spánku dochází v určitých obdobích v noci bez ohledu na to, kdy jdete spát. Takže pokud jdete na kutě velmi pozdě, řekněme ve 3 ráno, váš spánek bude spíše lehčí, REM-těžký spánek. Co to bude mít za následek následující den? Redukce hlubokého osvěžujícího spánku dá vašemu následujícímu dni omámenost a tupost v přemýšlení. Budete jednoduše jak vyorané myši. Pokud jste někdy vehementně slavili až do rána - a alkoholem to neospravedlňujte, víte, o čem mluvím. 

Některé věci nezměníte,  mozek neoblbnete

To nejspíše naštve lidi, kteří pracují na noční směny, barmany, a jiné lidi podobných profesí se směnami ve dne a přes noc. Holt nemohou spát v liché hodiny efektivněji než během dne nebo v noci následující týden. Představa, že se naučíte pracovat v noci a spát během dne, vám nikdy nemůže dát to nejlepší a nejkvalitnější, co se spánku týče. 

Váš mozek a tělo fungují v rytmech, které regulují vše od vzorů spaní, vaší energie a úrovně hladu. Váš mozek si sám řekne, po jakém typu spánku zrovna touží, bez ohledu na to, jak moc se sami vy pokusíte obnovit nebo přeplánovat "cirkadiánní rytmy" všeho mozku. A věřte nebo ne, něco, co tu funguje již statisíce let, vůlí jen tak nezměníte. 30 nebo 40 let vašeho profesního života těžko něco změní. 

Pokud jde o spaní, existuje okno několika hodin, zhruba mezi 8 a 12 hodinami, během kterých váš mozek a tělo má možnost projít všemi cykly non-REM a REM spánku, které jsou třeba, abychom mohli optimálně fungovat. "A věřte tomu nebo ne, vaše genetická výbava vám přesně diktuje, zda je pro vás pohodlnější jít do postele dříve nebo později v tomto oknu mezi 8 hodinou večer do půlnoci", říká Dr. Allison Siebern, náměstek ředitele institutu Insomnia & Behavioral Sleep Medicine Program při Stanfordově univerzitě. 

Jste noční sova nebo ranní skřivan?

Siebern dále vysvětluje: "Pro lidi, kteří jsou noční sovy, je jít spát velmi brzy, přímo v rozporu s jejich fyziologií." Totéž platí pro "ranní skřivánky", kteří se snaží zůstat vzhůru dlouho do noci. U obou těchto typů osob, jakož i pro drtivou většinu těch, co jsou někde mezi, je nejlepší dobou, kdy jít na kutě v momentě, kdy se cítí být velmi ospalí. To znamená, že noční sovy by se neměly přemáhat a nutit se jít spát v 9 nebo 10 v případě, že nejsou ještě unavení. To je prostě jejich vlastní fyziologie a biologické nastavení. 

Samozřejmě, že váš pracovní rozvrh, nebo rodinný život vám může diktovat, kdy musíte ráno vstávat. Ale pokud máte možnost najít způsob, jak být v souladu se svým biologickým ideálním spánkem úplných 8 hodin, budete to rozhodně vnímat. 

Siebern i Walker zmiňují ještě jednu věc. Váš ideální čas, kdy jít spát se mění i s vaším věkem. I když malé děti mají tendenci být velmi unavení navečer, opak je pravdou , když jsou již na vysoké ve věku dospělého člověka. Čím budete starší, bude ideální čas kdy jít spát blíže a blíže dřívějším hodinám, říká Walker. A opět to je vše závislé od vaší biologie. 

Siebern navrhuje i experimentovat s různými časy, kdy jít spát a používat ospalost jako barometr pro nejlepší čas, kdy ulehnout do peřin. "Jen se ujistěte, že chodíte spát zhruba ve stejnou dobu každý den v týdnu a i o víkendech." Je v pořádku spát hodinu navíc, když máte zrovna volno. Ale pokud běžně vstáváte v 6:30 v pracovním týdnu a pospíte si o víkendu až do 10, nabouráváte tak vaše spánkové rytmy a děláte si nejen samotné spaní náročnější. 

Jak říká Dalajláma: "Nejlepší meditace je dobrý spánek."  

A co děláte pro dobrý a plný spánek vy? Podělte se s námi o Vaši zkušenosti se spánkem v komentářích!


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat