Nalaďte váš mozek: Binaurální zvukové vlny

Sdílej na Google+
Zdroj: Pixabay.com
Víte o tom, že si můžete sami naladit váš mozek? Ptáte se jak? Pomohou k tomu binaurální zvukové vlny. Binaurální zvukové vlny jsou jedním z typu mozkových vln, se kterými se setkáte i na speciálních nahrávkách vytvořených právě “k naladění“ vašeho mozku. V čem je jejich kouzlo a proč jsou tyto nahrávky tak populární?


Technologie hudebního průmyslu pronikla již i přímo do vašeho mozku. Tato technologie vám umožní snadno vstoupit do meditačního stavu. Takže někdo, kdo nikdy neměl praxi s meditací, dosáhne stejného výsledku jako ti, co meditují tradičním způsobem. Žádné další boje s vaší upovídanou myslí, žádná frustrace z toho, že se nemůžete dostat do meditačního stavu nebo z toho, že to neděláte správně.

S technologií cílených zvukových vln do mozku nepotřebujete zvláštní dovednosti, ani spousty času. Ani se nemusíte vypravit na vrcholky Himálají, abyste tam potkali místního guru, který vás do tajů meditace uvede. Vše, co potřebujete, je pár kvalitních sluchátek.

Co jsou tedy binaurální zvukové vlny? 

Co je zajímavé o nahrávkách s binaurálními zvukovými vlnami je, že ve skutečnosti to nejsou "beaty", které v hlavě slyšíte a že neexistují nikde jinde, kromě vašeho mozku. Binaurálním zvukové vlny se vytvářejí tak, že se setkávají ve vaší hlavě dva mírně odlišné tóny. Do každého ucha vám jde jiný zvuk o jiné frekvenci přesně ve stejný okamžik - například o frekvenci 210 Hz do jednoho ucha a o frekvenci 200 Hz do druhého ucha. Mozek následně udělá své. Sloučí dvě frekvence do střední cesty 10 Hz.

V našem případě to je frekvence mozkových vln spojena se vstupem do meditace a se stavem meditace. A proč nemohou tyto binaurální zvukové vlny existovat mimo váš mozek? Odpověď je velice jednoduchá. Protože pokud si přehrajete stereo zvuk o frekvenci 210 Hz z jednoho reproduktoru a 200 Hz z druhé reproduktoru, zůstanou oba zvuky odděleny. Je to právě kouzlo kvalitních stereo sluchátek, které umožní vašemu mozku zkombinovat a sloučit tyto dvě odlišné frekvence zvuku do jednoho “beatu”, který následně v hlavě slyšíte.

K čemu vám poslech binaurálních zvukových vln (“beatů”) může být užitečné? 

Můžeme celkově asi hovořit o pár oblastech, ve kterých naleznou určitě své uplatnění. Zpříjemňují a usnadnění meditaci, pomáhají zbavit se stresu, zvyšují vaši mentální sílu, posilují paměť a i inteligenci jako takovou.

1. Zpříjemnění a usnadnění meditace. 

Meditujte Meditace by měla být důležitou součástí vašeho života. Moderní západní společnost ji dává zatím stale do pozadí. Proč tedy zapojit meditaci do svého života? Protože klade minimálně důraz na klid a je protipólem k tomu být něčím stále zaměstnán a neustále něco dělat. A kdo nehledá občas onen klid?

Meditace vám jej rozhodně umožní. Jakmile jste v meditačním stavu, můžete dělat nebo nedělat právě, co chcete. A co můžete s meditací dělat? Můžete použít meditaci ke zklidnění vaší mysli. Jak? Pokud si pustíte takovouto skladbu, můžete se v takové hudbě dostat i “mimo sebe” a váš vnitřní hlas náhle zmlkne. Začnete si uvědomovat sami sebe.

Uvědomíte si sebe sama 

Využijte každé příležitosti naslouchat vaší mysli. Mohli byste být překvapeni z myšlenek, které se objeví! Být si něčeho vědom(á) je krok # 1 k pozitivním změnám v našem životě. Tiše se usaďte a povídejte si uvnitř sami se sebou.

Duchovně se zcelíte 

Být plně sám se sebou I po stránce duchovní znamená v prvé řadě zlepšení vašeho pocitu pohody a v návaznosti na to vašeho zdravotního stavu. Ne nadarmo pan Dr. Hnízdil u nás a i čínská medicína hovoří o celistvé medicíně a o tom, že nemoc má své kořeny v psychice člověka, jej jejím odrazem.

Relaxujte

“Buďte” bez plánu a bez očekávání. Aha, blaženost! Že vám to připadá jako blažený stav? Že náhle máze blíže k pocitu kzklidnění, lásky, míru a štěstí? Binaurální zvukové vlny vám pomohou dostat se do meditativního stavu a udržet se v něm po celou dobu, co budete tyto nahrávky poslouchat. Tento blažený stav mysli máte tedy takřka na dosah ruky, jen si takovou nahrávku pustit do kvalitních stereo sluchátek.

2. Binaurální zvukové vlny vám pomohou uvolnit stres. 

Stres nás negativně ovlivňuje ve více směrech, než abychom se cítili pouze roztržitě a nevrle. Neuvolněné napětí se hromadí v těle a způsobuje i fyzické problémy, jako je vysoký krevní tlak, špatné trávení a hormonální nerovnováhu.

Meditace na denní bázi zvyšuje aktivitu v oblastech mozku, kde se rodí naše štěstí a utlumuje aktivitu v oblastech, kde se rodí právě stres a zátěž. Postupem času se stanete méně náchylní k tomu, abyste byli ve stresu. Můžete se dostat do stejné situace jako předtím, ale taková situace vás nebude obtěžovat stejně, pokud vůbec, jako kdysi.

Jeden způsob, jak používat binaurální zvukové vlny pro odbourání stresu, je uvědomit si svůj vnitřní monolog právě během meditace. Naslouchejte. Všimnete si jediného. Negativita, včetně stěžování si, starostí, obviňování sebe sama, závisti, hněvu, smutku, podrážděnosti, atd. ustoupí někam pryč do pozadí. Jednoduše již přestane být pro váš mozek důležitá a postupně mizí.

A teď je to na vás 

Můžete udělat vědomou volbu něco změnit. Je to pouze o volbě a vašem rozhodnutí. Vnitřní hlas vás začne nabádat být více pozitivní a koukat se dopředu. Příklad: místo toho, aby jste byli naštvaní, že váš přítel kamarád odešel bez rozloučení, mu/jí pošlete milující myšlenky kupříkladu v podobě: “Ať se mu daří dobře, třeba teď něco řeší a není ve své kůži.

Toto je pouze otázkou vaší volby a chce to cvičit takto vidět svůj svět okolo sebe. Meditace, i za pomoci nahrávky s binaurálními zvukovými vlnami, vám k tomu může napomoci.

3. Binaurální zvukové vlny zvyšují vaši mentální sílu, posilují vaší paměť, inteligenci a schopnost řešit problémy. 

Binaurální zvukové vlny jsou velmi účinné při synchronizaci činností dvou hemisférách vašeho mozku. To vám pomůže více přemýšlet a to komplexněji s použitím jak intuice a logiky a s jasnějšími smysli. Celý váš mozek se naladí na vlnu plnější spolupráce mezi sférami levé a pravé hemisféry mozku.

Jak využít sílu binaurální zvukových vln? 

Zdroj: Pixabay.com
Za prvé, vyberte si místo pro meditaci: Doporučuji tiché a pohodlné místo, kde vás nic nebude rozptylovat a kde se budete cítit dobře a bezpečně. Ujistěte se, že máte MP3 přehrávač, že šňůra od sluchátek dosáhne dostatečně k počítači a že můžete připojit sluchátka. Posaďte se, uvolněte se a blaženosti zdar!

Dejte si dostatek času, abyste mohli plně využít všechny výhody těchto nahrávek. Trochu vědy. Mozek potřebuje 7 minut, aby se na danou frekvenci napojil. Chcete-li získat co nejvíce z vaší meditace, meditujte s binaurální nahrávkou vice jak 30 minut denně.

Jak meditovat 

Pokud máte opravdu málo času, 15 minut rychlé meditace s touto nahrávkou vám pomůže se rychle zbavit stresu a zrelaxovat se. Jak meditujete, je zcela na vás. Já osobně medituji velice rád v metru ve stoje. Pokud chcete používat tradiční meditační techniky (plný Lotosový sed nebo jeho varianty), můžete i v kombinaci právě s binaurálními zvukovými vlnami. Nebo můžete posedět na židli, na pohovce, na posteli - nebo dokonce meditovat vleže (zde však očekávejte, že pravděpodobně tvrdě během několika minut usnete, pokud si lehnete - je to tak uvolňující!).

Většina lidí medituje se zavřenýma očima, aby minimalizovala rozptylování se okolím. S otevřenýma očima si můžete vybrat bod zaostřit svou pozornost pouze na tento bod. K tomuto existuje jednoduché cvičení, jak se toto naučit, abyste se dokázali plně koncetrovat. Cvičení se svíčkou – soustřeďte svou mysl na plamen, na nic jiného.

A co uslyšíte?

Nemůžete slyšet “beaty”, které mozek produkuje při poslechu těchto binaurálních zvukových vln. Vše, co uslyšíte, je zvukový doprovod - uklidňující, relaxační hudbu navrženou tak, aby vás v tom nejlepším rozpoložení přivedla do ideálního fyzického stavu pro meditaci.
Když posloucháte binaurální zvukové vlny: Kdykoliv budete chtít vymazat svou mysl, stane introspektivní, řešit problémy, stimulovat vaši tvořivost, dělat nějakou vlastní práci, jako je vizualizace a afirmace, zdřímnout si, nebo (ano, někdy u toho usnout!) dostanete se do kontaktu se svým vyšším Já. I tak se tento prožitek dá popsat.

Vážné doporučení závěrem

Prosím, při poslechu neřiďte nebo nedělat cokoliv, co je psychicky náročné. Teď máte meditovat, nikoli se věnovat vašim každodenním činnostem. Nezapomeňte - BUĎTE; ne jen že něco zase nového děláte. Jen buďte. Buďte trpěliví.

Nahrávky s binaurálními zvukovými vlnami uvedou váš mozek do meditativního stavu, ale sami o sobě nezpůsobí osobní růst. To je jen a jen na vás! Binaurální zvukové vlny vám pomohou relaxovat kdykoli a kdekoli, bez zvláštních dovedností nebo znalostí technik meditace. Vše, co potřebujete, je pár stereo sluchátek.

Máte-li zájem o učení, jak tedy relaxovat, soustředit se, a zbavit se stresu pomocí nahrávek s binaurálními zvukovými vlnami, podívejte se na meditační skladby na Youtube.

Zde je má osobní oblíbená nahrávka:





Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat