Jsi stará duše?

Sdílej na Google+


Kolik je vám uvnitř ve skutečnosti let? Jak staří nebo mladí se cítíte být? Existují v našem blízkém okolí nás lidé, kteří si připadají být osamocení, izolovaní a to často již od útlého věku. Nehovořím zde o momentálních pocitech a náladách, nebo že se nechtějí vůbec setkávat s lidmi, hovořím o tom, že tito lidé to „vědí a cítí“ celý jejich život, že něco je jinak.

 “Stará duše”

Tito lidé často vnímají emoce a rozum odlišně, než ostatní a konají mnohem vyzráleji než jejich typičtí vrstevníci. Často stojí „out of the box“ v jejich chování a v životě, pokud jde o pravidla společnosti. Z tohoto důvodu sebe „stará duše“ často nachází trochu osamoceně nebo je jen v okruhu několika blízkých spřízněnými duší. Mladší duše se často upínají a tíhnou k takovéto duši, protože z nich vnímají  hloubku zkušeností, moudra a něco zvláštního, co je k nim přitahuje.

Tento článek uvedu jedním citátem k zamyšlení  se nad naším skutečným věkem. 
“Kolik let by ti bylo, kdybys nevěděl(a), kolik ti je let?“  ( Satchel Paige)
Už jste někdy potkali někoho, kdo u vás hledal moudrosti? Přišli někdy lidé přímo za vámi, že hledají radu, nějaké vodítko jak dál? Jak jste si v ten moment připadali?

Mnoho slavných a moudrých lidí bylo označeno za Staré duše. Například Alan Watts, Eckhart Tolle a dokonce i Nikola Tesla, Leonardo da Vinci  nebo Julius Verne byli  takto označováni. Možná, že jste právě i vy Stará duše? Jejich obrovská moudrost neuhasitelná žízeň pro růstu, po poznání a objevování, jsou klíčové atributy, které přinášejí lidstvu.

Pokud si myslíte, že jste stará duše, ale zatím si ještě nejste jisti, přečtěte si seznam níže, třeba to s vámi bude rezonovat.

10 vodítek, že jste Stará duše

1) Máš tendenci být trochu samotářská(ý).

 Vzhledem k tomu, že Staré duše jsou moudré až za hranici jejich stáří v občance, často zjišťují, že nezapadají do svého typického davu vrstevníků. Ve skutečnosti se často spřátelí s lidmi, kteří jsou i mnohem starší, než jsou oni sami. Byl(a) jsi divné, sociálně nepřizpůsobivé dítě? Někdy staré duše měli problém s tím, aby zapadli do kolektivu. Byli trochu samotáři už na škole. Někdy byli viděni jako "černá ovce" rodiny.  Stará duše se někdy cítí být “starší “než její vlastní rodiče a musí být s nimi trpělivá. Staré duše mají někdy obtíže se strukturou tradiční školy a hierarchií autorit. Když Stará duše nemůže najít moudrost u jiných lidí, mají tendenci jít na vlastní pěst a hledat svou vlastní cestu poznání sebe samých. Staré duše sebe mohou vidět i uprostřed dění a cítit se neutrálně a nezaujatě vůči všem stranám. Na svět se dívají s odstupem a vidí vše v širších souvislostech. Kolikrát z tohoto důvodu Staré duše mají obtížnější pozici navazovat vztahy. Nejdou s davem jen kvůli tomu, že to dělají ostatní. V této “samotě s odstupem” nicméně nacházejí jakýsi klid a uspokojení.

2) Miluje znalosti, moudrosti a pravdy.

Staré duše ví, že všechna moudrost tu je kdykoli přístupná a dosažitelná. I nevědomost je pro ně součástí blaženosti. Proč Staré duše neustále hledají nové cesty dobrodružství a jsou otevření jakýmkoli tezím, náboženstvím, filozofiím je to, že je jejich vnitřní hlas je nabádá splynout s moudrostí samotnou. Zkušenosti jsou výkonné nástroje, které používají ve svých studiích. Učení a pochopení pravdy je jedna z věcí, která vás vzrušuje nejvíc. Staré duše vědomě I nevědomky tíhnou naslouchat spíše esenciálním věcem, než  pro ně povrchním souvislostem co, kdy a jak. Pravdu vytuší i beze slov a rozpoznají ji pro ně překvapivě, když jim zrovna někdo lže.

3) Vnímáš sílu duchovna. 

Duchovnem zde není myšleno nic z New Age. I když jsou  tito lidé zatvrzelí ateisté a možná I agnostici, vnímají jednoduše vše jako živé, a to i samotnou planetu Zemi. Hluboko v sobě mají zakódováno (vnitřní moudrost), že musí mít zdravou planetu, tělo, mysl a duši, aby mohli prosperovat jako druh. Zároveň si zcela přirozeně a intuitivně uvědomují malost naší planety a zároveň velikost a z našeho pohledu nekonečno celého vesmíru. Duchovno vnímají v každodennostech, v intimnostech, ve věcech a ve všem živém I neživém.

4)  Chápeš hluboká propojení života.

Stará duše má hlubší a přirozené spojení s okolním světem.  Vše je v pohybu. I když nevyznávají žádná náboženství, spojují sebe sama lépe s přírodou a vnímají důležitě úctu k Zemi. Vnitřní hlas je stále nabádá k tomu, aby hledali věci, které budou neustále zlepšovat jejich  životy a životy lidí kolem nich.  V myšlenkách jsou občas plně zaneprázdněni stresem světa a společenskými problémy kolem nich. „Řešit problémy světa“ je zcela přirozený normální myšlenkový vzor pro Staré duše. Chtít pomáhat druhým a pochopení, jak jsme všichni se vším propojeni, je dalším klíčovým atributem Staré duše.

5) Jsi vděčná(ý).

Jelikož Stará duše pochopila, jak je všechno kolem ní propojeno, je velmi vděčná, když někdo sejde z jeho/její cesty právě kvůli nim. Stará duše s vděčností vstává, jí, spí, je vděčná Zemi za poskytnutí krásného světa pro náš život. Západ slunce je dar z nebe, který rozjasní  život,  každá vlna v moři je vděkem za pohyb a život. Staré duše si uvědomují, že lidé nemusejí být v prvé řadě laskaví, a tak jdou a jsou laskaví k ostatním. Vděk Starým duším dodává energii jít dál. Vstát, když padnou, znova se nadechnout, když je někdo zlomí. Vděčnost nevnímají jako rovnici: Já dám a ty dostaneš. Vděčnost jednoduše pouze chrlí jako fontána ven, nic neočekávají.

6) Vidíš větší obraz.

Staré duše chápou nebo jen vnímají celkový obraz. Mohou vidět, co vytváří s jejich životy roky dopředu a snaží se žít krásně. Jejich životní cesta je pro někoho odlišná, než životní cesta většiny ostatních. Vidí tvůrčím velký obraz, a všímají si přirozeněji více příležitostí. Ani nezdary nevnímají tak těžce. Když se něco pokazí, uvnitř sebe vnímají s každým nezdarem, že je život vede v novém směru a k novým příležitostem. V lidech dokáží též vidět větší obrázek.

7) Věci slouží tobě.

Nosit nejstylovější módu nebo vlastní nejnovější chytrý telefon má pro ně úplně jiný význam. Kvalita před kvantitou a koupě něčeho co má smysl, je jejich hlavní motivace. Staré duše jednoduše ví, že věci jim mají sloužit, proto byli vyrobeny, a ne že oni slouží jim. Soutěživost také není prioritou pro život. Udržovat věci v chodu a používat věci je pro ně důležitější, než věci střídat a vlastnit je. Pouta si vytvářejí snadněji s lidmi a prožitky, než s věcmi. 

8) "Cítíš se" být starý(á).

Někde hluboko uvnitř se Stará duše prostě cítí být starý(á), nikoli roky, ale moudrostí a časem. Má ten podivný pocit, že to udělala kdysi předtím, a že to není tak děsivé, jak se zdá. Daleko snáze tíhne cítit se frustrovaná z dramat a nezralosti mladších duší. Vidí jejich cestu, kterou ještě musí ujít. To vyžaduje hodně trpělivosti a pochopení. Stará duše si uvědomuje, že je neustálým učitelem pro druhé, mentorem a rádcem. Vždy ukáže raději druhému tu správnou cestu, nasměruje jej(jí). Někdy se lidé, bez ohledu na věk, mohou plést  "mládí v srdci" se stářím duše. Srdce je místo pro emoce a naše pocity.  Můžete být též "staří na srdci" bez ohledu na to, kolik vám je let, a bez ohledu na to, jak stará duše jste.

9)  Dáš na vnitřní hlas

Když život nabere šílených obrátek, a to dělá pravidelně, naučili se Staré duše důvěřovat vlastní intuici, dokáže se “odevzdat” výsledku, důvěřuje vesmíru, cítí to v kostech, je jedno jak to nazveme. Není vždy snadné následovat to, co říká vnitřní hlas, ale Staré duše zjistili, že dostanou nejlepší výsledky právě, když  to tak udělají. Rozhodování se s vnitřním hlasem je pro Staré duše nejlepší volbou a je zcela přirozené.

10) Umíš naslouchat


Naslouchat druhým neumí každý. Staré duše umí naslouchat druhým i za hranici slov, tónu hlasu a řeči těla. Vnímají více, než ostatní a dokážou “vyčíst” spousty věcí. Stará duše vnímá naslouchání jako nejlepší způsob, jak se sama učit a jak růst a plně si to vychutnávají. Lidé jsou kolikrát často ohromeni s jejich schopností klidného naslouchání, když k vám jen mluví a prožívají těžké časy.

Ztotožnili jste se alespoň s jedním bodem? Podělte se o názor v komentářích!
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

16 komentářů:

  1. Eh v podstatě jak kdyby někdo psal článek o mě zvláštní. :) A to je mi 20 let. Je nějaký původ tohohle textu než z hlavy redaktora ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen v jednom bode, ale v kazde vete ve vsech bodech shoda. Lide za mnou chodi se sverovat uz davno. Mladi, stari i velmi stari ( ti me maji nejradsi ). Az me to skoro desi. Nikomu nedavam zadna proroctvi, jak se jejich zivot bude vyvijet pri zpusobech, jak jej treba ziji a presto se pak az se strasidelnou pravidelnosti dovidam, ze se- mnou v duchu vytvorene vestby vuci nim- vyplnuji. Nevykladam karty a ani nepouzivam jine zpusoby. Jen posloucham, co a jak rikaji a ridim se podle sveho 6. smyslu. Nedela mi problem vycitit charaktery druhych jen z fotek ci dopisu, pri cemz v nich, samozrejme, nepisi nic o sobe. Funguje to nadmiru spolehlive.

      Vymazat
    2. Koukni na internet, najdeš spousty bodů, tohle je dle mého nejlepšího vědomí a svědomí to, co vystihuje starou duši:-)

      Vymazat
  2. v mnoha bodech jako by to bylo psané o mně. Zvláštní a to je mi teprve 15 let. Takže ano určitě jsem stará duše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, víš, vůbec nezáleží na tom, kolik Ti je let. Nicméně je podstatné, že si ty věci uvědomuješ:-) Poznávej to, uč se a mluv o tom s ostatními!

      Vymazat
    2. Ahoj všem.
      Podle článku (za něj děkuji), něco sedělo dřív něco nyní, část bude sedět třeba v budoucnu. Mohu se okomentovat jako: stará duše nová na této planetě. Čast vlastností se mi v průběhu času potlačila a část rozvinula.
      Každopádně děkuji zato co jsem si zde přečetl.
      Pavel Roubal

      Vymazat
  3. všechny body .. komplet .. Už jako malá jsem vnímala, že jsem nějaká "jiná" ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky s tím souhlasím. Všechny body. Takhle jsem to cítila už od dětství.Dítě zralejší než rodiče.Malá dospělá....

      Vymazat
  4. Nerozumiem tomu, ktore su mlade a stare duse. Nemali by sme byt vsetci rovnako stare duse? Vznikli sme rovnako, duse nevznikaju priebezne, alebo sa mylim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavý postřeh. Článek vychází z předpokladu reinkarnace. Doporučuji si přečíst něco od Edgara Cayceho.

      Vymazat
  5. Ztotožnil jsem se se s každým bodem, jen dodnes nevím, jak s tím vším mám žít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně takhle to cítím já ...

      Vymazat
  6. Pěkný článek, stará duše není jen o tom že umí naslouchat, že umí dobře poradit ba naopak že se lidé chodí k Té duši vypovýdat ze svojich problémů. Stará duše umí mnohem víc, to že se tu několik lidí co tu píše našlo neznamená že jsou staré duše. Je toho mnohem víc, člověk umí číst lidské myšlenky, ví co se stane, jak se člověk zachová a v nepodstané řadě pozná na 99% kdy mu člověk lže. Hledá uvolnění v lese někde v samotě a sám má "deprese" a je toho mnohem víc! Cítí a umí dát energii. Vlastně se pořád učí od lidí, studuje je poznává a sleduje. Dokáží věci sledovat do posledního detailu Od útlého věku jste byli schopni dobře číst lidi. Krátkým pozorováním jste schopni odhadnout charakter člověka a jeho životní styl. Skoro jako byste v sobě měli program, který vám umožní stáhnout si informace o duších lidí v okolí. Je to proto, že jste již v minulém životě viděli archetyp takové osoby a jste obeznámeni s obecným vzorcem chování a psychologií tohoto archetypu. V minulosti se vaše duše setkala s tisíci lidmi, takže neexistuje archetyp, který byste stále nepoznali.

    To však neznamená, že byste někoho odsuzoval. Znamená to, že jste všímavý. Možná se vám stává, že se na oslavách či společenských sešlostech občas rozhlížíte a kontrolujete okolí. Sledujete, jak mezi sebou ostatní lidi komunikují, a pozorujete výměnu energie, ke které dochází během konverzace. Možná se i cítíte pohodlněji jen jako pozorovatel než přímý účastník. Připadá vám to přirozené.

    Schopnost dobře číst lidi z vás dělá skvělý detektor lži. Pokud vám někdo lže, poznáte to. Všímáte si disociace v jejich očích, posunů v jejich energetickém poli, změn ve vyjadřování. Byli jste zde již tolikrát, že nejste společensky naivní i přesto, že jste třeba v tomto životě nezažili mnoho sociální interakce. Manipulace s vámi nebyla nikdy jednoduchá, protože vidíte skutečné záměry a touhy ostatních lidí. Dokážete je snadno vycítit.

    Někomu to může nahánět hrůzu nebo si může myslet, že jste blázen, co si hraje na jasnovidce, ale pro vás je přirozené porozumět myšlenkám a energiím ostatních lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tento příspěvek,naprosto přesné. Dokonce jsem chtěla být detektivem. Jsem nyní doma a ráda bych něco dělala, ale nevím, co. Je mi 57 let, děti jsou velké, ale nevím jak své schopnosti a znalost uchopit a použít. Jen stále slyším, že jsem krásná stará duše. :-)

      Vymazat
  7. Naprosto souhlasím s anonymním výše .Něčím takovým jsem si prošla už jako malá holka.Už jsem uměla odhadnout co bude dál.Věděla jsem jaký kdo je.Měla jsem raději spíše starší lidi než vrstevníky.Dost lidé na mě poukazovali jako na zvláštní osobnost.Věřím,že jsem starší duše.

    OdpovědětVymazat
  8. Takto jsem se cítila už ve školce - jako někdo, kdo tam nepatří. Rozuměla jsem si jenom s babičkou a dědou, kterým bylo přes 70. Bohužel lidé ze mě tu přemoudřelost okamžitě vycítí a raději se mě vyhnou. Budím averzi dřív než promluvím, takže je čím dál těžší s tím žít. Asi jsem byla čarodějnice....

    OdpovědětVymazat