Bill Gates a jeho 15 předpovědí z roku 1999 — je až děsivé, jak přesně se trefil.

Sdílej na Google+

V roce 1999 Bill Gates napsal knihu s názvem “Business @ the Speed of Thought” (Volný překlad: Podnikání @ Rychlost myšlenky). V této knize Bill Gates před vice jak 16 lety vyřkl 15 jasných předpovědí. V té době mohly znít dost bouřlivě. Nicméně dnes nás ani jedna jeho předpověď nezaskočí a ani nepřekvapí. Jeho 15 předpovědi jsou jednoduše až "strašidelně jasnozřivé."


15 předpovědí od Billa Gatese z roku 1999:

# 1 Stránky pro srovnání cen 

 Gates předpovídal: "Budou vyvinuty automatizované stránky porovnání cen, což umožňuje, aby lidé viděli ceny I z více jiných webových stránek, takže je snadné najít nejlevnější produkt pro všechna odvětví.
To, co vidíme dnes: Můžete snadno vyhledávat produkt na Heureka.cz nebo Amazonu a I Googlu a získat různé ceny stejného výrobku. Stránky jako je NextTag a u nás právě Heureka jsou postaveny speciálně pro srovnání cen. 

# 2 Mobilní zařízení 

Gates předpovídal: "Lidé budou nosit s sebou malé zařízení, které jim umožní trvale zůstat v kontaktu a dělat elektronický obchod ať už jsou kdekoli. Budou moci kontrolovat zprávy, lety, které mají rezervované, získávat informace z finančních trhů a dělat cokoliv jiného na těchto zařízeních.
To, co vidíme dnes: To pro většinu lidí dnes dělají smartphony, tablety a teď i smartwatches. Dnes samozřejmost, ale před 16 lety? To znělo jako sci-fi. 

# 3 Okamžité platby a online financování, lepší zdravotní péče přes web 

Gates předpovídal: "Lidé budou platit své účty, starat se o své finance a komunikovat se svými lékaři přes internet.
To, co vidíme dnes: Technologie zatím sice nebyly schopny měnit zdravotní péči všem lidem do takovéto míry, nicméně vidíme první vážné náznaky této předpovědi Billa Gatese Jsou místa, jako je ZocDoc, který je vám snadno umožní nalézt lékaře a usnadňuje plánování. Nyní si můžete půjčit peníze on-line prostřednictvím webů a snadno provádět platby prostřednictvím služeb jako je PayPal a Venmo. Jen si vzpomeňte, jak vypadali platby na internet před 16 lety. Dnes si do 5 minut koupíte doménu a hosting, nahrajete obsah eshopu, a po 5 minutách vyděláváte peníze z prvních objednávek. 

# 4 Osobní asistenti a Internet věcí 

Gates předpovídal: “Objeví se "Osobní společníci". Budou připojeni k internetu a synchronizují všechna vaše zařízení inteligentním způsobem, ať už jsou doma nebo v kanceláři, a umožní jim výměnu dat. Přístroje bude kontrolovat váš e-mail nebo oznámení, a prezentovat informace, které potřebujete. Když jdete do obchodu, můžete zadat, že co chcete připravit dle receptu, a to bude generovat seznam položek, které si potřebujete vyzvednout. Bude to informovat všechna zařízení, která používáte při vašich nákupech a plánování, což jim umožní se automaticky přizpůsobit tomu, co děláte.
To, co vidíme dnes: Google, nyní chytrý asistent, který běží na mobilních zařízeních, se začíná ubírat tímto směrem. Mezitím, inteligentní zařízení, jako Nest (od Google) shromažďuje údaje o vaší každodenní rutině a automaticky nastaví teplotu domu. Beaconsvám pošle kupony na nákupy na základě vašich minulých nákupních zvyklostí. 

 # 5 Online domácí monitoring 

Gates předpovídal: "Konstantní video vysílání vašeho domu se stanou běžnou záležitostí, která vás bude informovat, když někdo váš domov navštíví, když zrovna nejste doma.
To, co vidíme dnes: Dropcam prodává domácí kamery, které tvoří domácí monitorování velmi snadné. (Google koupil společnost za 555.000.000 dolarů v roce 2014). 

# 6 Sociální média 

Gates předpovídal: "Soukromé webové stránky pro vaše přátele a rodinu budou běžné, což vám umožní chatovat a plánovat události a setkání.
To, co vidíme dnes: Sociálních stránky dnes hovoří za vše. Facebook a Instagram, Google+, LinkedIn, atd, atd. Dle mého není co dodat. 

# 7 Automatizované propagační nabídky 

Gates předpovídal: "Software, který ví, kdy a kam jste si rezervovali výlet a používá tyto informace, aby vám navrhl aktivity a cíle v dané lokalitě. Navrhuje činnosti, slevy, nabídky a nižší ceny pro všechny věci, kterých se chcete zúčastnit.
To, co vidíme dnes: Cestovní stránky, jako Expedia nebo Kayak vám vytváří automaticky nabídnuta základě vašich vlastních minulých nákupních návyků. Google a Facebook reklamy mohou zobrazovat nabídku v reklamních panelech právě na základě polohy a zájmů uživatele. 

# 8 Stránky s live sportovními diskusemi 

Gates předpovídal: "Během sledování sportovních soutěží v televizi vám umožní dané služby živě diskutovat o tom, co se děje a zároveň si hned vsadit na vítěze." 
To, co vidíme dnes: Spousty sociálních médií toto přesně umožňuje. Twitter je ve světě zatím jasnou jedničkou. Můžete zanechat komentář v reálném čase na sportovním webu, sledovat přímo zápas, v reálném čase komentovat a i si vsadit. 

# 9 Chytrá reklama 

Gates předpovídal: "Zařízení budou mít chytrou reklamu. Budou vědět vaše nákupní trendy a bude zobrazovat reklamy, které jsou šité na míru směrem k vašim preferencím.
To, co vidíme dnes: Většina on-line reklamních služeb má tuto funkci automaticky. Kde mohou inzerenti cílit přímo na uživatele na základě historie kliknutí, osobních zájmů, nákupních zvyklostí a lokality, využijí toho. 

 # 10 Odkazy na stránky během živého televizního vysílání 

Gates předpovídal: "Televizní vysílání budou zahrnovat odkazy na příslušné webové stránky a obsah, které doplňuje to, na co se díváte.
To, co vidíme dnes: Téměř každá živá sportovní hra obsahuje reklamy obsahující relevantní odkazy na specifické stránky. Občas už I u nás vidíte Twitter účet týmu nebo organizace a jejich reakce na danou událost jako doplňující nebo dokonce i jako hlavní příspěvek. 

 # 11 Online diskusní stránky 

Gates předpovídal: "Obyvatelé měst a zemí budou mít možnost diskuse na Internetu týkající se otázek, které se jich primo v dané lokalitě týkají, jako jsou například místní politici, urbanismus nebo bezpečnost." 
To, co vidíme dnes: Většina zpravodajských webů má komentářské části, kde lidé mohou živě diskutovat s moderátory nebo přímo s hosty pořadů. Mnoho stránek má fóra, kde se lidé mohou zeptat a získat ihned odpovědět na některé otázky. Twitter a Facebook hraje roli v politických revolucích, jako jsme tomu svědky v Libyi, v Egyptě a v Tunisku. 

# 12 Online zájmové weby 

Gates předpovídal: "On-line komunity nebudou ovlivněny vaší lokalitou, ale spíše vašim zájmem." To, co vidíme nyní: Jsou tu všechny druhy zpravodajských stránek a on-line komunit zaměřených na jednotlivá témata Mnoho zpravodajských webů expandovalo do vice specifických směrů, které nabízejí větší pokrytí do hloubky na dané téma. 

# 13 Software pro projektový management 

Gates předpovídal: "Projektoví manažeři, kteří chtějí dát dohromady tým budou moci jít on-line, popsat projekt, a přijímat doporučení na případné kandidáty, kteří by odpovídali jejich požadavkům.
To, co vidíme nyní: Jsou tu tuny workflow softwaru v prostoru pro organizace, které umožňují převrat v tom, jak jsou lidi nabíráni do firem, jak přidělují práci, jak zpracovávají agendu a procesy, a jak přiřazují práci ostatním. 

# 14 Online recruiting 

Gates předpovídal: "Podobně i lidé, kteří hledají práci, budou moci najít pracovní příležitosti on-line tím, že zveřejní jejich zájmy, potřeby, a specializované dovednosti." 
To, co vidíme dnes: Stránky jako je LinkedIn nebo Xing umožňují uživatelům nahrávat své životopisy online a najít si práci na základě individuálního zájmu a potřeb. Zaměstnavatelé tak kandidáty mohou vyhledávat na základě jejich odborných schopností. 

# 15 Komunitní software pro podnikatele 

Gates předpovídal: "Společnosti budou moci ucházet o zakázky, ať už se ucházejí o stavební projekty, výrobu filmu nebo reklamní kampaně. To bude efektivní pro obě velké společnosti, které chtějí zadat zakázku. Podniky, které hledají nové klienty, a korporace, které nemají vhodného dodavatele pro dané služby.
To, co vidíme dnes: Mnoho softwaru pro podnikatele je zaměřeno na sociální aspekt. Takže uživatelé mohou oslovit jiné podniky a zahájit konverzaci, která by mohla vést k větším projektům přímo v rámci svých aplikací.


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat