Možná ty indiáni měli pravdu.

Sdílej na Google+
Severoameričtí indiáni měli hodně vyspělou civilizaci, ne tak technicky, nicméně vyspělá byla. Západní civilizace není "vyspělá", možná technicky, to ano. Osobně si myslím, že nemůžeme o Euro-americké civilizaci mluvit jako o "vyspělé", nemluvím o kultuře, ale o civilizaci. Možná ta cesta indiánů něco do sebe měla.


Každý člověk z našeho západního světa vám odpoví, že součástí "vyspělosti civilizace jsou technologie (více ve WIKI) a co si díky tomu můžeme dovolit. Souhlasíte? Ve své podstatě to vyjadřuje něco jako, že zítra se budeme mít lépe než včera. Nicméně to je hodně málo a já osobně to ani nevnímám jako měřítko vyspělosti naší civilizace.

Zamyslete se nad následujícím

Když dáte člověku rychlovarnou konvici do ruky, který žil před 10.000 lety, koukal by na ní, možná ho vystraší a lekne se jí a nechá jí být. Když dáte člověku z 15. století rychlovarnou konvici, prohlédl by si jí, možná ho vystraší, lekne se jí a prohlásí to za dílo ďáblovo  a zničí jí. Když dáte do ruky rychlovarnou konvici člověku z 21. století, nalije do ní vodu, zapne jí a ohřeje si vodu na čaj nebo na kafe. Když vypnete proud? Člověku je rychlovarná konvice na prd, je to pro něj jen kus plastu a  bude mít problém rozdělat i oheň.

Co jste si uvědomili z tohoto příkladu? Technologie není jednoduše všechno, co o vyspělosti civilizaci rozhoduje, nicméně dokáže danou civilizaci posunout ve svém vývoji neuvěřitelně dopředu. Co udělal vynález kola, elektriky, využití nerostných surovin, využití síly atomu? Přispěly k pokroku a napomohli růstu populace. Nicméně ve své podstatě jsme my v západní civilizaci stále "opové" se skvělejma hračkama. A na to kolikrát zapomínáme.

Severoameričtí a ani jihoameročtí indiáni neuctívali peníze; nepotřebovali ploty mezi teepee; nehromadili majetek jen pro majetek, maximálně, aby přečkali zimu nebo obtížné období; v čemkoli, co dělali, viděli vždy nejdřív smysl a užitek kmeni a prostředí, ve kterém žili; uctívali přirozený řád a nepotřebovali zákony; více se starali o samotnou rodinu, než o jednotlivce a vzájemně byli více na sobě závislí; neznali, co je závist, Ve výčtu mohu pokračovat. 

Zamyslete se nad následujícím

Když dáte indiánovi rychlovarnou konvici do ruky, který žil před 10.000 lety, koukal by na ní, možná ho vystraší a lekne se jí a nechá jí být. Když dáte indiánovi z 15. století rychlovarnou konvici, hrál by si s ním, možná ho vystraší a lekne se jí a nechá jí být. Když dáte do ruky rychlovarnou konvici indiánovi z 21. století, nalije do ní vodu, zapne jí a ohřeje si vodu na čaj nebo na kafe. Když vypnete proud? Indián ví, jak rozdělat oheň v dešti, ve sněhu téměř z čehokoli a vodu si ohřeje jinak.

Zvrácené hodnoty 

Žijeme v době, kdy nad jednotlivce a před naše prostředí, ve kterém žijeme, stavíme umělé osoby v podobě korporací. Modlíme se ve frontách na nový Apple iPhony a úspěšného člověka vnímáme toho, který si dokáže nasyslit více hmotného majetku než soused. Na hmotném majetku není nic špatného, nicméně chováme se k věcem tak, jako bychom si brali s sebou do hrobu, tedy nevnímáme jeho pravou užitnou hodnotu. Žijeme konzumem a nad jednotlivce a před naše životní prostředí, ve kterém žijeme, stavíme umělé osoby v podobě korporací. Vezme si majitel svou firmu do hrobu? Ze země jsme vzešli a tam se i navrátíme, nazí a bez ničeho.


Zítra se každý z nás bude mít lépe, než včera.

Žijeme v duchu mota: "Zítra se každý z nás bude mít lépe, než včera." To je naprostý nesmysl a blbost. Denně nás bombarduje naše kultura tím, abychom si věci kupovali, zahodili je a koupili nové. Učí nás se neustále srovnávat s ostatními, soutěžit. Co vám říkají reklamy na každém rohu? Co chce každá firma? Větší zisky, nic víc, nic míň. Co chcete pro vaše děti? Lepší vzdělání, bydlení, lepší život, než jste měli vy jako jejich rodiče. Nic víc, nic míň. Jenže nic nefunguje jako nekonečná kreditka. Nemůžete toho mít "víc", když už není odkud brát. Jediná cesta je to někde "vzít odjinud". Otázkou je kde?

Tradice a hodnoty je to, co udržuje civilizaci při životě. Nejsou-li tradice a hodnoty silným prvkem charakteru Evropy, nezaslouží si, aby přetrvala tak, jak ji známe.


Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat