Dokument online: Volba je naše (2015)

Sdílej na Google+
Před několika lety jsem se setkal s Jacquem Fresco a jeho futuristickým projektem The Venus project a nadchl mě vizí, nápadem, hlavně mi to dávalo všechno smysl. Tento film zkoumá mnoho aspektů naší společnosti. My sami musíme zvážit, v jakém světě chceme žít, v jakém světě chceme vzdělávat naše děti. V jakém světě chcete vy, aby vaše děti, naše děti, doopravdy vyrůstali? V tom současném?  A jaké jsou jiné možnosti?


Než začnete film Volba je naše (The Chouise is Ours) soudit, tak ... 

A když už se stanou tyto dvě věci, že si něco z tohoto filmu spojíte s vaším životem a vyděsí vás to, stanou se dvě věci: buď to zavrhnete a řeknete si, že to je blbost a nesmysl, a nebo nad tím začnete vážně přemýšlet. Než toto uděláte, jen tomu filmu naslouchejte jako nestranný pozorovatel. 

Online dokument Volba je naše (The Chouise is Ours) 2015

I když se odkazujeme na to, že jsme civilizace, má to s civilizovaným světem pramálo společného. Vize globální jednoty a přátelství již dlouho inspiruje lidstvo, nicméně do současnosti lidstvo nedokázalo postavit takový sociální koncept a opatření, které by začaly vytvářet klidný a produktivní svět - civilizaci.

Je zapotřebí přehodnotit, co je v našem světě možné; musíme zvážit, jaký svět doopravdy chceme žít.  I když se považujeme za technicky vyspělé, naše hodnoty a chování tomu vůbec neodpovídají. Možností optimistické budoucnosti jsou v silném kontrastu s našimi současnými sociálními, ekonomickými, environmentálními dilematy. Volba je na nás. 

Celý dokument má tři části. 
Část I zkoumá nabízí úvod a přehled kulturních a environmentálních podmínek, které jsou nadále neudržitelné pro udržitelnou světovou civilizaci. Zkoumá determinanty chování, které rozptylují mýtus o "Lidské přirozenosti", přičemž dokládá jak prostředí utváří samotné chování člověka. Věda zkoumající chování je důležitou ještě z velké části chybějící složkou v naší kultuře.

Část II zpochybňuje hodnoty, chování a důsledky našich sociálních struktur, a ilustruje, jak náš globální monetární systém je zastaralý a stále nestačí pokrýt potřeby většiny lidí. Kritická úvaha o bankovnictví, médiích a systému trestního soudnictví, odhaluje ty instituty, k čemu skutečně jsou: nástroje sociální kontroly, které spravují politické a ekonomické elity, které tyto instituty i zavedli. Pokud zůstaneme na současném kurzu, čeká nás všechny to, co již známe a co jsme již poznali: důvěrně známé cykly zločinu, hospodářských konjunktur a krachů, další ničení životního prostředí. To jej v takovém případě nevyhnutelné.

Část III (která budou zveřejněny později v tomto roce), vysvětlí metody a potenciál vědy. Bude navrhovat řešení, která můžeme aplikovat v současné době při vyloučení používání neobnovitelných zdrojů energie. Bude též zobrazovat vizi projektu The Venus Project, který staví svět od základů na zcela nových základních kamenech: "redesign kultury", kde si všichni vychutnávají vysokou životní úroveň, bez nevolnictví  a bez dluhu a zároveň chrání životní prostředí. 

Naše problémy mají většinou prapůvod v nás samotných. Nemůžeme se nicméně obrátit věcem kolem nás zády. To je cesta, odkud již nebude návratu. není příliš pozdě na tento optimistický výhled na fantastické možnosti, které leží před námi.



Více se o tomto projektu dozvíte přímo na jeho stránkách  www.thechoiceisoursmovie.com.
Česká iniciativa The Venus Projejct ČR je na těchto stránkách: http://tvpcz7.wix.com/thevenusprojectcz

Co vám nový film Volba je naše (2015) řekl? Podělte se o názory v komentářích!





Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat