Ramiro Calle: Himalájské příběhy - Mudrci a hlupáci

Sdílej na Google+
Zde je krátký příběh z knihy Ramino Calleho Himalájské příběhy, španělského mistra jógy. Uvedu jej zenovými slovy: "Každý je v každém zrcadlem, stejně jako mraky se odrážejí ve vodě a voda v mracích." Nechte inspirovat svou mysl a srdce moudrem krátkého příběhu.

Ramiro Calle: Himalájské příběhy - Mudrci a hlupáci

Mudrc se vydal na pouť. Prošel obcí, jejíž obyvatelé se chlubili tím, jak jsou zbožní a vnímaví. Když se dozvěděli, že k nim přišel mudrc, seběhli se, aby ho viděli na vlastní oči, a začali mu hned klást otázky: "Odkud přicházíš, velebný mudrci?" tázal se jeden. 
"Nemám potuchy," odvětil poutník. 
"A kam jdeš?" chtěl vědět další." 
"Sám nevím." 
"Co je dobro?" zeptal se jiný. 
"Nevím," odpověděl mudrc. 
"A zlo?" "Netuším." 
Vesničané byli z těch odpovědí zmatení a začínali se trošku zlobit. 
"Co je správné?" 
"To, co se mi líbí," dal odpověď poutník.
"A co špatné?" 
"Co se mi nelíbí." 
Lidé už se zlobili, ale nevycházeli z údivu. 
"Co je to moudrost?" otázal se jeden ze shromážděných. 
"Co se mi hodí." 
"A nevědomost?" 
"Co mě nezajímá nebo čemu nerozumím."
V tu chvíli lidé ztratili trpělivost a zostra se na mudrce obořili. 
Ale byl mezi nimi i jeden mladík, který se vmísil do hovoru a řekl jim: "Jste všichni hlupáci. To vy nemáte o ničem ani potuchy, jen slepě a mechanicky vykonáváte obřady. Mudrc vám jen sehrál roli obyčejných lidí. A vy jím pohrdáte, místo abyste si uvědomili, že právě takhle jednáte vy sami. Tak vlastně pohrdáte sami sebou." 

Člověka často na ostatních zlobí právě to, co je v něm samém. Lakomce nejvíc rozzuří jiný lakomec, ješitného jiný ješita a závistivce zase závistivec. 

Ramiro Calle: Himalájské příběhy, Moudrost duchovních mistrů, poustevníků a jogínů 

Anotace ke knize: "Autor uskutečnil víc než dvacet cest po oblasti Himálaje a dalších částí Asie a sbíral příběhy tamní lidové tradice. Kniha Himálajské příběhy obsahuje stará vyprávění pocházející od duchovních mistrů, poustevníků a jogínů, kteří je už od dávných dob předávali svým žákům. Jsou v nich vyjádřeny životní pravdy a moudrosti, jež poskytují látku k zamyšlení. Jednotlivé příběhy ze života lidí a bajky jsou zakončeny moudrostí, naučením nebo úslovím. Příběhy vyslovují pravdy, které platily kdysi a platí i dnes. V krátkém komentáři na konci každého příběhu autor uvádí čtenáře k hlubšímu pochopení smyslu příběhu a nabízí možnost meditace nad jeho poselstvím."


   


Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat