Dovednost říkat NE může do vašeho života přinést rovnováhu

Sdílej na Google+

Když slyšíte slovo "sobecký", je to možná pro něčí uši až moc tvrdé. Ve skutečnosti, když to souvisí s prací, musíte holt ukázat svou skutečnou barvu. Existují v životě situace, kdy toto negativní přídavné jméno "sobecký" dělá divy. Pojďme nahlédnout do dynamiky chování z pohledu psychologie, z pohledu typu člověka "Jes-mena". I když to na první pohled vypadá zvláštně, že by mohlo být těžké občas říct "NE", může to být obzvláště těžké pro lidi, na kterých vám nejvíce záleží. 


1. Naučte se slyšet NE

Perspektiva může být vždy různá - pracujete-li sami na sebe, budete si muset zvyknout slyšet slovo "ne", abyste prodali své zboží nebo služby. V běžném životě, každý z nás má být zodpovědný sám za sebe. Pokud se objeví další zátěž v podobě zodpovědnosti za někoho jiného, ​​je někdy obtížné se toho držet. 

Chce to zkušenost umět říci NE. Lidé, kteří jsou sociálně založení se s větší pravděpodobností setkávají s více lidmi a vezmou si kolikrát na sebe dodatečně další břemeno a odpovědnost, nicméně se jim  kolikrát nepodaří dodržet onen závazek. 

Být altruistický v pravém slova smyslu je dobrá věc. Nicméně to pokaždé selže, když s tím máte spojené zdrcující pocity, že nejste schopni zvládnout tyto nezvané závazky. Naopak, slyšíte-li NE od někoho blízkého nebo ke komu vzhlížíte (profesně nebo osobně), je to vždycky šok a zabolí to. Můžete mít nastavené ve vaší mysli očekávání k řešení problému, který je nicméně mimo váš rozsah osobních dovedností a znalostí a vyřeknete ANO, a myslíte si, že jste udělali dobrou věc, že se tak zavděčíte. To vše dělá věci jo obtížné, nicméně realistické. 

Naučit se slyšet NE je zásadní věc, k tomu, abyste v životě netrpěli. Někdy více druhým více pomůžete tím, že je odmítnete, než že jim nabídnete pomocnou ruku.

2. Faktor prospěšnosti času 

Problematika time managementu, tedy jak si sami ceníme vlastního času a schopností druhých splnit úkol v rámci jejich času, je důležitou součástí procesu našeho života. Je velmi obvyklé že sdílíme své úkoly v práci s druhými, že vytváříme sociální vazby a seznamujeme se s druhými lidmi. Pro náš úspěch potřebujeme efektivně využívat náš čas tak, aby jsme měli výsledky a tak, aby nás takto trávený čas hlavně bavil. Vždy zvažte možnosti a i možnost NE. 

Je to váš čas! Používání jediné perspektivy ANO není zrovna ta schopnost, která vám pomůže zvládnout úkol v rámci konkrétních časového úseku, na kterém v konečném důsledku přeci záleží nejvíce. Každý má pouze 24 hodin, ať už jste politik, popelář nebo kněží.

Ceníte-li si vašeho času v něčím životě, vše funguje jak má. Umění upřednostnit, dát prioritu tomu správnému ve správný moment, a otevřená komunikace je klíčem k osobnímu úspěchu. Vaše vlastní práce vás a váš čas bude potřebovat, takže využijte oboje. Pokud vnímáte, že váš čas a ani vaše práce není zase tak prioritní, můžete věci delegovat nebo zadávat jej kolegům nebo partnerovi. To je též spojené s dovedností umět říci NE.

3. Říkat ne, a přesto být součástí hry

Lidem je za těžko říkat "NE", zvláště když vám záleží na těchto vztazích. To je choulostivá hra, protože existují situace, kdy budete muset říci NE, abyste si zachránili svou vlastní práci. Zde je ta tenká hranice mezi obratnou konverzací a postojem k tomu říkat NE, abyste si zachránili svou vlastní prdíznu. A v čem je ten trik? Ta kouzelná hranice je právě v tom, odlišit vaši práci a váš čas. Znamená to říci ANO na svou práci a říkat NE jiným povinnostem. Měkčí přístup "ne v tomto okamžiku a tady" je způsobem, jak umět odrážet požadavky z vašeho okolního prostředí. Toto je diplomatická odpověď, ano, protože i když tím ušetříte čas pro svou práci na vaše úkoly, slušně tím druhému neříkáte, že nemáte zájem; naopak tím dáváte najevo, že až budete mít čas, můžete se k tomu vrátit zpět a případně se tohoto úkolu ujmout. 

4. Sdílení zdrojů

Když už se dostanete do situace mezi šéfem, vámi a vaším pracovním vytížením a vy nemůžete říci NE, pak jedinou možností je, že budete dřít. Nebo snad ne? Využijete-li veškeré dostupné IT a sdílené systémy chytře, zapojíte maximální automatizaci práce a případně  delegujete věci (zapojíte i ostatní kolegy). Také si můžete vypůjčit příslušné údaje, materiály, knihy nebo zprávy, zatímco jste nepřítomni na vašich úkolech. Toto je chytrý způsob, jak být "altruistický" v kanceláři a ještě ukázat, že vám na tom záleží, i když vás o dané úkoly žádají lidé v době, kdy nejste k dispozici. 

K dispozici máte "shared systémy", jako je Gmail, Google Disk, které používají cloudové služby na celém světě a které mohou být nesmírně nápomocné při další výměně informací. To je jeden ze způsobů využití vašeho času, který máte k dispozici a to s minimální podporou, aniž byste museli říct NE. 

Je zřejmé, že lidé budou mít vždycky co dělat; pokud jim však nabídnete řešení, která částečně řeší jejich potřeby, bude postačovat, když nebudete mít zkrátka i času nazbyt. 

Takže říkat NE může být snadné, že? Zapamatujte si však jednu hodně podstatnou věc: Nepoškozujte vztahy při dosahování vašich cílů tím, že půjdete přes mrtvoly.  Střední cesta kompromisu je důležitá. 


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat