Sedm typů lásky

Sdílej na Google+
Sedm typů lásky aneb jak můžeme ignorovat nejdostupnější a potenciálně naplňující druhy lásky.


EROS

Eros je sexuální nebo vášnivá láska a svým pojetím je dnes bohužel nejvíce zaměňovaná za moderní chápání romantické lásky.

PHILIA

Charakteristickým znakem této lásky je sdílená dobrá vůle a náklonnost. Tento druh lásky známe jako přátelství (Philia) a je založené na dobrotě, což je spojeno nejen se vzájemným prospěchem, ale i dobrou společností, spolehlivostí a s důvěrou.

STORGE

Storge ("store-gae") nebo též familiární láska, která se hlavně týká lásky mezi rodiči a jejich dětmi. Lidé často v brzkých stádiích romantickém vztahu očekávají bezpodmínečnou lásku (Storge), ale nacházejí jen Eros, a mají-li štěstí, tak lásku ve formě Philia.

AGAPE 

Agape je univerzální láskou, je láskou k cizím lidem, k přírodě nebo k Bohu. Jedná se o lásku ve formě altruismu, definovanou jako nezištnou starost o blaho ostatních v podobě lepší psychického i fyzického zdraví, stejně jako dlouhověkosti.

PRAGMA 

Pragma je druh praktického lásky založené na rozumu či povinnosti a něčích dlouhodobějších zájmech. Sexuální přitažlivost zde hraje druhé housle. Mnoho vztahů, které začnou jako Eros nebo Ludus skončí jako různé kombinace forem Storge nebo právě Pragma.

PHILAUTIA 

Philautia je sebeláska, která může mít zdravou nebo nezdravou formu Nezdravá sebeláska se podobá aroganci. Zdravá sebeláska se podobá sebeúctě s určuje náš vztah k sobě samým, k druhým a ke světu.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat