12 kroků k vašemu lepšímu já

Sdílej na Google+
Říká se, že vytvořit si nový návyk trvá minimálně 21 dní, což je přibližně jeden měsíc. Na druhé straně, když se pokoušíme kupříkladu zhubnout a přestat kouřit, děláme všechno naráz. Rázem se vlastně nestane nic, stále kouříme, a ještě jsme přibrali na váze. Proč tomu tak je? A je taková změna vůbec pro vás důležitá? Dělejte raději malé kroky a změny se začnou dít!

12 kroků k vašemu lepšímu já 

Dělejte malou změnu každý měsíc a vždy se soustřeďte na jeden nový návyk. A když už se chcete zhubnout nebo přestat kouřit, začít cvičit, více se věnovat svým koníčkům, vždy si najděte něco, proč vás to bude bavit. Zopakuji to: "Abyste si vybudovali nový návyk, najděte důvod - to, co vás uspokojuje na tom špatném návyku - proč vás bude nový návyk bavit."

Zde je 12 kroků - 12 nových návyků, které jsou osvědčeným receptem, abyste se každý měsíc cíliti o něco lépe.

1. měsíc - 1. krok k vašemu lepšímu já

Pijte více vody - Zní to velice jednoduše, nicméně funguje to. Vědecká studie prokázala, že pitím vody ztrácíte váhu. (Přečtěte si článek "Pijte vodu a zhubnete!") Pokud budete pít více vody, budete se cítit více sytí. Navíc, pitím více vody z vás odvádí toxiny. A kolik vody tedy pít? Minimálně 8 skleniček vody vedle kávy, čaje a limonád a alkoholu. A pokud máte žízeň, napijte se.

2. měsíc - 2. krok k vašemu lepšímu já 

Dodržujte snídani jako svou prioritu - Studie ukazují, že lidé, kteří zhubli o více jak 20 kg a udrželi si tuto novou váhu, dávali ze 78% velký důraz na snídani. Začněte pravidelně snídat, tak jak jste zvyklí a nebojte se i zařadit smažená vajíčka. Přečtěte si článek : "5 ranních praktických rituálů, které vás udrží plně produktivní celý den")

3. měsíc - 3. krok k vašemu lepšímu já

Více spěte - Studie prokazují, že třetina lidí v Severní Americe trpí nedostatkem spánku. Více spánku podporuje prokazatelně vaší imunitu, minimálně před nachlazením a chřipkou. (Přečtěte si článek: "Kdy je nejlepší jít spát?") Je nesmysl, že budete někdy "přespalí". Každý potřebuje tolik spánku, kolik si jeho tělo řekne, nicméně v průměru to je zdravých 7 - 8 hodin plného spánku.

4. měsíc - 4. krok k vašemu lepšímu já 

Zaznamenávejte si co sníte - Dle nejnovějších věděckých studií jej jasně prokázané, že pokud si zaznamenáváte, co sníte, může to až zdvojnásobit objem hmotnosti, který půjde pryč. Pokud budete zaznamenávat to, co jíte, dostanete jasný vhled na váš jídelníček, na vaše návyky v jídle. Také si uvědomíte, kde přesně v průběhu dne můžete udělat zdravou změnu ve vašem jídelníčku.

5. měsíc - 5. krok k vašemu lepšímu já 

Začněte více chodit - Pokud jde o cvičení, tak chůze je tou nejméně náročnou formou cvičení: můžete chodit kdekoli, kdykoli, nic to nestojí a nepotřebujete zvláštní vybavení. Já chodím denně 7 km (hodina pohodové chůze) a za dva měsíce to u mě bylo 4 kg dole. Pokud nemáte čas, což je vždy jen o prioritách, rozdělte si chůzi na 10 až 20 minutové sloty.

6. měsíc - 6. krok k vašemu lepšímu já 

Začněte jíst více ovoce a zeleniny -  Ovoce a zelenina nejsou tak kalorické jako cokoli jiného. A navíc nikdy nic nezkazíte, když začleníte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. S takovýmto jídelníčkem, budete mít více pod kontrolou vaší váhu a snížíte tak náchylnost k onemocnění srdce, diabetickému onemocnění a některých druhů rakoviny. A zdravý poměr? Váš talíř by měl být z poloviny plný zeleninou a ovocem.

7. měsíc - 7. krok k vašemu lepšímu já 

Zmenšete vaše porce jídla - Když už jsme u jídla, tak tohle je nejpodstatnější část. Vaše oči mohou být jednoduše příliš velké pro váš žaludek. Raději hlavní jídlo rozdělte na dvě části a snížíte tak množství kalorií, které spořádáte. A pokud budete mít již osvojený návyk pití vody, je toto ta správná cesta. Váš talíř bude vypadat plně a vy se bude cítit najedení a sytí.

8. měsíc - 8. krok k vašemu lepšímu já 

Omezte maso - Nemusíte se stát vegetariány nebo vitariány, nicméně omezte maso. Abyste měli lepší zdraví, naučte se jíst i bezmasá jídla, stačí dvě tři jídla týdně bez masa. Omezíte-li maso, budete  se rozhodně cítit lehčeji a svěžeji a vaše střeva si odpočinou. Maso může tlít ve vašich střevech i několik týdnů. A opět studie prokazují, že omezením červeného masa v jídelníčku snižujete riziko rakoviny a nemoci srdce.

9. měsíc - 9. krok k vašemu lepšímu já 

Začnete doopravdy cvičit -  Pokud jste si již dokázali osvojit chůzi a zapojili ji do každodenního života, je na čase začít se soustředit na cvičení. Člověk se po desetitisíce let hýbal dostatečně, v dnešní době je tomu naopak. A pokud si najdete parťáka, se kterým začnete cvičit, zvýšíte tím svou motivaci, bude více srandy a rozhodně jen tak se cvičením nepolevíte, pokud začnete s parťákem.

10. měsíc - 10. krok k vašemu lepšímu já 

Kochejte se jídlem - Soustřeďte se na to, co jíte a vychutnávejte si každé sousto a jezte pomalu. Nejhorší je, když si ani nepamatujete, co jste měli k obědu.  A navíc, váš mozek je hodně pomalý, když přijde na jídlo. Vašemu mozku trvá 20 minut, než vám dá vědět, že jste nasycení. Když takto oblafnete mozek, sníte toho rozhodně méně a rozhodně se budete cítit i lépe.

11. měsíc - 11. krok k vašemu lepšímu já 

Odpojte se a odpočívejte - Pokud se necháte ovlivňovat a ovládat vaším zapnutým telefonem, emailovými zprávami, atd., máte to velmi těžké si vůbec odpočinout. Výzkum ukazuje, že pokud používáte technologie ve velké míře, zvyšuje se výrazně náchylnost k depresím, poruchám spánku a stresu. Věnujte si čas sami sobě, všechno dejte na stranu a odpočiňte si. Na 20 minut klidu nenajdete žádnou výmluvu.

12. měsíc - 12. krok k vašemu lepšímu já 

Nevynechávejte jídlo - Nenechte váš napěchovaný kalendář ovládat váš život a vaši snahu, abyste se cítili lépe. Můžete mít chuť vynechat oběd nebo večeři před párty, nicméně všechno se vrací jako bumerang. Vynecháme-li jídlo, vede to k extrémnímu hladu a na párty se pouze přejíte, tedy sníte toho daleko víc, než kdybyste se drželi pravidelného režimu v jídle.


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat