Co rozhoduje o úspěchu ve studiu jazyků?

Sdílej na Google+
Co rozhoduje o úspěchu ve studiu jazyků? Studium či pobyt v zahraničí? Talent a hudební sluch? Dobrá učebnice a učitel? Revolučně nová metoda? Pevná vůle a dostatek času? Znalost gramatiky a paměť na slovíčka? Jsem lektorka a angličtinu učím už skoro deset let. Za ty roky jsem si všimla, že je několik klíčových faktorů, které rozhodují o úspěchu ve studiu.

Zásadní změnou je:

Zásadní změnu a pokrok studenti většinou udělají, když přestanou naříkat nad nedostatkem času a talentu a jednoduše se do studia pořádně „opřou“. Jsou to ti studenti, kteří mě bombardují dotazy, jak se učit, kde najít software na opakování slovíček, jak je to vlastně s tou větou, co jsem jim minule opravila. Ano, někdy mají dotazy i pěkně šťouravé a lektor se při jejich zodpovídání možná docela zapotí.

Vlastní zodpovědnost

Tito studenti ale převzali zodpovědnost za výsledky svého studia. Přestali se soustředit na to, co nejde, a začali hledat, co jde. Co funguje jim. Co pomáhá jim, aby se zlepšovali. Je to tedy pro-aktivita studenta, kterou vnímám jako klíčovou. 

Pro-aktivita studenta

Ruku v ruce s pro-aktivitou studenta jde také o přiměřený realismus ohledně možností pokroku. Jestliže má student přehnané očekávání a nároky na sebe a představuje si, že po několika měsících studia udělá najednou zázračný skok o dvě úrovně znalostí, často přijde vystřízlivění a následně frustrace. Zejména pokud není připravený na vytrvalostní běh. 

Reálné možnosti každodenní reality

Pokud se cizí řeč učí v domácím prostředí zaměstnaný člověk, mající rodinu a koníčky, reálně musí počítat s tím, že se další aspekty jeho života budou spolupodílet na jeho reálných možnostech. A že po počátečním nadšení, které samozřejmě skvělé a velmi podporující, přijde každodenní realita a bude nutné podpořit vytrvalost v učení vytvořením vhodné studijní rutiny

Na druhou stranu pokud spokojenost přinese jen to, že zhruba porozumíte textu na etiketě šamponu a že si s pomocí internetového překladače ujasníte text oblíbené písničky, nemá cenu se trápit v dalším jazykovém kurzu nebo se hlásit se k jazykové zkoušce.

A jak zvládáte učení jazyků vy?

Autorka příspěvku:                           

Světla Jelenová, dlouhá léta působí jako lektorka angličtiny a řídí se heslem: "Učte se míň, a zároveň víc!" Je autorka projektu Jazykového koučování. Více o Světle dozvíte na  jejích osobních profesních stránkách www.svetlajelenova.cz.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat