Bývalý sniper prozrazuje trik jak být neustále pozorný a soustředěný

Sdílej na Google+

Zdroj: U.S. Army Cpl. Kevin Dehaven, sniper team leader, Kunar provincie, Afghanistan. U.S. Army Flickr
Zde je pro vás jednoduchá otázka: Myslíte si, že ovládáte váš den nebo si prostě reagujete na to, co přijde? Nebo jinak řečeno - jak často máte pocit, že vše, co jste udělali, je v rukách někoho jiného a ne vás? Cítíte se "být ovládáni" životem? Neprožíváte věci plně? Tak tento článek je přesně pro vás!

Právě teď přikyvujete? Nejste sami.

Příběh Kevina

Vyslechněte si příběh desátníka americké armády Kevina DeHavena, bývalého velitele  týmu sniperů. Když jsem četl, jak odkrýval techniku tajných jednotek, zbystřil sem, protože jsem chtěl, aby to bylo něco "tajného" a převratného. Ano bylo, nicméně ne tak doslova, jak sem si zprvu myslel.

Když se Kevin v armádě musel přizpůsobit změně pracovního režimu z 9 do 5, úplně jiného time managementu a citu v řízení jeho pracovního dne, bylo to pro něj jedním z nejtěžších výzev, které musel překonat a zvládat.

A výzva se změnila v momentě, kdy začal používat trik z jeho vojenského výcviku. Velká část tohoto triku je tak snadná,  že to každý může zvládnout (bez držení nabité zbraně)!

Ten "tajný" trik

Kdysi dávno, před e-maily a kancelářským životem po armádě, byl Kevin sniperem v americké armádě. Jako sniper, trénoval jak nepozorovaně vstoupit do nebezpečné oblasti, byl průzkumníkem, a zase mizel ven tak, aniž ho nikdo neviděl. To byla jeho nejtěžší část práce. 
"Většina lidí si myslí, že je to všechno o střelbě z opravdu velké daleky, a i když to je jistě důležitá dovednost, není to nejtěžší." -desátník Kevin DeHaven
Zůstat prakticky neviditelný v pohybu z místa na místo s 34+ kily vybavení na zádech, v extrémním počasí, a i když byl zcela vyčerpán, to vyžaduje obrovské množství pozornosti. Únava, nepohodlí, myšlenky na zvládnutí úkolu, to jsou všechno rozptýlení, která mohou rušit vaše zaměření se a soustředění se a to ještě pod nutnou rouškou neviditelnosti, co vás jediné udrží naživu.

Tak jak se  vyvarovat rozptýlením a udržovat vysoko svou pozornost?

Kevina příprava na snipera naučila jednu podstatnou věc: když vnější podněty převezmou kontrolu a vy začnete ztrácet fokus na vaše priority, použiji velmi jednoduchý a hluboký trik, jak znovu získat nad sebou samým kontrolu.

SLLS technika: Zastav se, dívejte se, naslouchej a nasaj vůně

"Když je teplo, hmotnost a únava vám ukradnou vaši pozornost a soustředění se na to, abyste se pohybovali potichu a neviditelně. Udělejte si v takovém momentě SLLS přestávku - Přestaňte dělat co právě děláte. Rozhlédněte se. Naslouchejte vašemu okolí. Nasajte vůně prostředí." (z anglického překladu: Stop, Look, Listen, Smell)

Účelem je, abyste si udělali malou pauzu a a znovu se začali soustředit (refocus). To vám umožní přestat reagovat na vnější podněty, být si vědom svého prostředí, a zaměřit se na to, co je skutečně důležité.

Ano, funguje to. Kevinovi to pomohlo být neviditelný sniper. A později též znovu při práci v kanceláři, sám zjistil, že mu to pomohlo získat kontrolu nad jeho pracovním dnem. Kevin si to uvědomil kvůli tomu, že vše, co doposavad - než poznal SLLS techniku - dělal, bylo reagovat na e-maily a priority druhých lidí okolo.

Pozornost vs. rozptylování se

Jednoho dne se pokoušel soustředit se a zdolat několik hodin důležité ale monotónní práce. Bylo to velmi důležité. Kevin dokončil danou práci tentýž den, ale jak sám říká: "moje mysl se snažila soustředit se, a moje pozornost skákala z rozhovorů jiných lidí na můj telefon a ne na to, co jsem potřeboval udělat." A právě v tomoto momentě si Kevin vzpomenul na život snipera: "Čas na SLLS přestávku!" Po pěti minutách malé SLLS přestávky byl schopen si opět sednout s odhodláním a dokončit soustředěně svou práci.

Jak Kevin uvádí, mělo to ještě jeden bonus: Dokonce mu to pomohlo v jeho osobním životě, aby více smysli teď a tady a byl více soustředěný. Když vyjel s rodinou na výlet, byl schopný plně "nasát" nedávný výlet na poloostrov Yucatan a užít si ho jak se patří.

PS: Výzva

Nastavte so opakující se budík v telefonu na každé dvě hodiny, od osmi hodin ráno a dvacet hodin večer s připomínkou: "SLLS." Toto je vaše povinnosti udělat si takovou SLLS přestávku! Zastavte co právě děláte, rozhlédněte se kolem sebe, naslouchejte vašemu okolí, a rozpoznávejte vůně okolo. Ať už je to po dobu 30 sekund, nebo pěti minut, vezměte si času kolik bude třeba na to, abyste získali jasný vhled na přítomný okamžik - abyste jej mohli "nasát"!

Tím zastavíte cyklus reakcí a bude schopni zaměřit se na současnost - umožňujete vaší mysli dýchat a vstoupit do vyššího stavu myšlení, kde se rozhodujete, co je důležité a hodné vašeho času. Budete znovu všímaví a získáte zpět kontrolu těch prchavých myšlenek, které obvykle vámi přeletují během stresujících okamžiků.

Zopakuji: Každé dvě hodiny alarm(připomenutí) je jen začátek. Cvičte, dokud si nevybudujete návyk, pak teprve vypněte alarm. Použijte tento trik, kdykoli máte pocit, že jste ohromeni, když jen reagujete na svět kolem vás, a také v momentech, kdy chcete převzít kontrolu nad vaším dnem a vaším životem.

Tak, jak se vám používání tohoto triku líbí? Na mě to okamžitě udělalo dojem a těším se, až si sami SLLS pauzu vyzkoušíte na své vlastní triko, abyste znovu získali kontrolu nad vaším pracovním dnem a osobním životem!

Podělte se o výsledky používání techniky sniperů SLLS  v komentářích!

Z volného překladu článku na www.businessinsider.com (A former Army sniper shares a trick for staying focused)

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat