9 rad jak to říct lépe

Sdílej na Google+

Chcete, aby vám lidé naslouchali a brali vás vážně? Není to jen to, co říkáte; je to spíše o tom, jak to říkáte. Máte skvělé nápady a mají ten potenciál změnit svět nebo alespoň část světa? Chcete, aby to mělo dopad na ostatní? A chcete, aby vás lidé brali vážně? Jak to uděláte? Zde je 9 triků na to, aby to bylo hračkou!

Ne, není možné vždy kontrolovat to, co jiní dělají, vy můžete mít pod kontrolou pouze sami sebe. Jak to uděláte? Jednoduše tak, že víte, jak pracovat s vaším hlasem. A pokud sami nevěříte, že intonace hlasu je důležitější než samotná slova, podívejme se na následující výzkumy. 

Síla hlasu

Jedna studie se dotazovala více jak 300 lidí, aby hodnotili určité rysy osobnosti. Účastníci byli požádáni, aby pořadí vlastností testovaných hlasů lidí seřadili dle důvěryhodnost, dominance a přitažlivosti. A to vše pouze výhradně na vysloveném slov "ahoj." A výsledek? Shoda 92%. Což ukazuje na výraznou vysokou míru shody mezi účastníky na osobnostních rysech každého hlasu. Co to znamená? Lidé na vás reagují a soudí vás dle vašeho hlasu, aniž by si to uvědomovali. Dobrou zprávou je, že můžete provést několik změn s cílem optimalizovat dopad vašeho hlasu na ostatní. 

Zde je devět tipů, které převezmou kontrolu nad vaším hlasem, takže můžete více ovlivňovat ostatní svým hlasem ostatní: 

1. Použijte hlubší hlas. 

Položte váš hlas do nižších tónin. Hlubší hlas je vnímán jako více autoritativní a více chytrý. Četné studie prokázaly, že hlubší hlas je spojen s lidmi, kteří jsou vnímáni jako vedoucí, mají lepší paměť a vydělávají více peněz. Pokud nemáte přirozeně hluboký hlas, buďte opatrní. Studie z Duke University zjistila, že ženy, které se snažili snížit svůj hlas do nižších tónin, byly vnímány jako méně kompetentní a důvěryhodné.

2. Změňte svůj vnitřní dialog. 

Jeden den jsem pracoval s kolegyní, aby mi pomohla s konkrétním projektem. Ukázalo se, že okamžitě ucítila nějakou zášť ke mně, přestože nikdy sem se s tím  u ní před tím nesetkal. Její nejistota se nechtěně prokázala v jejím hlase ne v tom, co řekla, ale jak to řekla. Chcete-li předejít takovýmto událostem, překonejte vašeho vnitřního kritika pozitivním vnitřním hlasem, který když vytvoříte uvnitř, objeví se i navenek. 

3. Úsměv. 

Úsměv může skutečně způsobit to, že se cítíte šťastnější, což můžete i vyjadřovat ve vašem hlase. A lidé jsou často přitahováni k pozitivním osobnostem. A co víc, s úsměvem způsobuje strukturální změny v ústech, které mohou mít vliv na tón, který produkují. Usmívající člověk vám může znít více přátelský a komunikativní.  Nemám pravdu?

4. Použijte dynamický tón řeči. 

Monotónní nebo plochý hlas sděluje, že jste se nudíte nebo že jste nudní. Ani jedno vám nepomůže ovlivňovat ostatní. Místo toho, zkuste měnit svůj tón v některých vyšších a některých nižších hladinách. Budete znít více přesvědčivě a poutavě. 

5. Používejte moudře rychlost hlasu

Pomalá řeč je posuzována jako méně upřímná, méně přesvědčivá a méně silná než ta, která je rychlejší. Rychlejší řeč je považována za více energickou, kompetentní a chytrou. To neznamená, že musíte mluvit jako dražitel, ale spíše využívejte rychlost takovým způsobem, aby váš posluchač mohl cítit vaše vzrušení a stále chápal, co říkáte. 

6. Nebojte se pauzy a ticha. 

I když se to může zdát jako protiklad k tomu, co jsem psal výše, použijete-li pauzy moudře, pomůže vám to také být více působivým člověkem v tom, co říkáte. Například, uděláte-li pauzu před důležitým prohlášením, můžete sami sobě pomoci zvýšit důležitost významu dané myšlenky. Krátké prodlevy v řeči vám mohou také pomoci utříbit si vaše myšlenky, aniž byste použili obávané výrazy jako "ehm", nebo "víte", které mohou poškodit váš dojem dobrého řečníka. 

7. Mluvte ve svým přízvukem. 

Výzkum shledal, že lidé mají tendenci nevěřit lidem s přízvukem, který se liší od jejich vlastního přízvuku. I když nemusíte být schopni ovládat plně rodný jazyk druhých lidí, bude lepší, abyste  se pokusili změnit přízvuk. Jedna má známá ze Slovácka, docela známá zpěvačka, která vyrůstala se silným slováckým přízvukem, na to přišla drsnou cestou. Když se přestěhovala do Prahy, uvědomila si, že je důležitější pro větší sledovanost a více fanoušků upustit od slováckého přízvuku, na který byla tak hrdá. 

8. Dýchejte. 

Mělké, znepokojené nádechy mohou mít za následek ztuhnutí hlasivek, což může způsobit to, že váš hlas znít více nervózně, ale také jde nahoru (viz Tip č.1, proč se chcete vyhnout). Hluboké, nádechy z břicha, na druhé straně, mohou snížit úzkost, zrelaxovat vaše hlasivky a vytvoří tak tón, který je klidnější. 

9. Jděte s intonací dolů. 

Intonace odkazuje na místo ve větě, kde budete klást důraz na slova. Ti, kteří mají tendenci používat rostoucí intonaci (začnou malým stoupáním a končí výš, například když se ptáte na otázku) jsou vnímáni jako méně jistí a méně důvěryhodní. Místo toho použijte intonaci zakončenou směrem dolů (přejde z vyšších tónů na nižší) a budete tak vyjadřovat důvěru a autoritu.

Líbil se vám článek? Jak to funguje u vás?

Autor článku:
Jaromír Průša
šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat