Úvaha nad fenoménem jménem ČAS I.

Sdílej na Google+
První věc, co opravdu musíte udělat před tím, než se začnete o fenomén času hlouběji zajímat a studovat ho, je zrušit ve své hlavě představu linearity. Tedy že čas postupuje od minulosti k budoucnosti. Pokud tak neučiníte, bude vaše další pátrání vést stále jen k bodu, kdy získáte mnoho otázek, ale odpovědi žádné. V takový okamžik je třeba podívat se na učení starověkých národů, které čas nevnímaly jako přímku, avšak jako kruh, respektive spirálu (Mayové). Co to znamená pro naše uvažování a náhled na to, co se nám dnes všem děje? To si nyní popíšeme.



Kruh vs Spirála 

Ve své podstatě jsou tyto dvě geometrická tělesa stejná. Záleží jen na tom, jaký úhel pozorovatele zaujímáte. Pokud jste mimo hlavní proud, tedy chyceni ve spirále, pak ji ze svého stanoviště vidíte naprosto jasně. Události a veškerý časoprostor, se po ní pohybuje směrem vzhůru s tím, jak nabíráme zkušenosti a také podle cyklů, které se zde systematicky opakují. A to je také jeden z důvodů, proč existuje výraz bludný kruh.

Čas a "blubný kruh"

Jistě to znáte, jsou momenty, které se nám v životě opakují. Většinou to nejsou šťastné okamžiky, ale zároveň to je něco, co nás má posunout, obohatit a jestliže se tentokrát rozhodneme správně, pak je to i něco, co z našeho života zmizí. My tento stav označujeme chozením v bludném kruhu, ale ve skutečnosti se stále pohybujeme po spirále směrem vzhůru. Jenže z našeho úhlu to tak samozřejmě nevypadá. My jsme chyceni ve víru a podíváme-li se pod sebe, na svoji minulost, vidíme samozřejmě kruh, ve kterém se točíme a z něhož mnohdy není úniku. Skutečnost je ale jiná.


Opakující se události na spirále mají jeden význam. Jelikož se pohybují neustále vzhůru, znamená to, že nabíráme zkušenosti a ve chvíli, kdy se dostaneme do okamžiku události, která se na přímce časoprostoru (přímka pouze symbolizuje propojenost dějů, nikoliv lineární uspořádání) opakuje, máme příležitost ji vyřešit posilněni zkušenostmi a tím, že je událost propojena se svými předchozími body, můžeme ji tímto aktem vymazat ze své zkušenostní dráhy a nahradit ji novými možnostmi růstu.

Z toho všeho tedy vyplývá, že se nepohybujeme po přímce odzadu kupředu, protože bychom se pohybovali pouze na úrovni jedné zkušenosti, která pokud by se vyřešila, zanikla by naše existence (trojrozměrná).

Michal Černý

autor článků
Mé jméno je Michal Černý, sebenalézač, který se pokouší znovu si vzpomenout na svůj původ, který má kořeny, stejně jako všech lidí, v hrdinských eposech galaxie. Člověk, který jen touží být člověkem. Jsem spoluautorem projektu Labyrint9.

Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat