6 kroků jak se stát oblíbený v práci

Sdílej na Google+
Jste mladší než většina vašich kolegů? Máte pocit, že se na Vás dívají skrz prsty a nerespektují vás? Nebo jdete do nové práce a chcete si vybudovat hezky vztah ke svým novým kolegům? Tady je 6 bodů, které vám mohou pomoci se v práci cítit jistěji a spokojeněji.


Nejprve se staňte neoblíbeným, teprve potom Vás také budou brát vážně. Konrad Adenauer 

Nejdůležitější krok je zmapovat stávající situaci na pracovišti a absorbovat maximum informací. Starší (profesně, věkově nebo obojí) a zkušenější kolegové mají zasvěcenější pohled na dění v pracovním kolotoči a na zaběhlé pracovní procesy. Moc dobře ví, proč se věci dělají tak, jak se dělají. Některá pravidla mají možná právní nebo ekonomické důvody. Je také pravděpodobné, že vaši kolegové se na nastavení současného systému podíleli. Proto buďte obezřetní, jak s nimi budete o změnách mluvit.

  „Respektuj a budeš respektován“ M. Luther King III. 

Kroky 

1, Najděte si k sobě vztah snažte se najít společné téma. 

Pokud nic nenajdete třeba kvůli věkovému rozdílu, projevte zájem o jeho život a třeba i děti. Kolega bude mile překvapen, že ho posloucháte. A nejen to. Důležitější než poslouchání je naslouchání. V další konverzaci můžete poukázat na něco, co už Vám v minulosti řekl. Kolega bude mile překvapen a bude ochoten naslouchat Vám. 

2, Ukažte respekt buďte pokorní a respektujte lidi kolem sebe. 

To neplatí je v práci ale samozřejmě i běžném životě. Kolegové z vás nebudou nadšeni, pokud nastoupíte do nové práce jako pán světa s tím, že všechno znáte a všechno jste viděli. Radši se držte zpět, než pořádně zmapujete nové prostředí. Méně je někdy více, zejména na začátku. Pokud si povedete dobře, na oplátku budete respektován i Vy. 

3, Chovejte se dospěle a argumentujte logicky. 

Pokud se budete chovat jako dítě, nemůžete čekat, že Vás kolegové budou brát vážně. Nechte stranou emoce a volte vždy logické argumenty proč danou věc dělat jinak a jak vidíte řešení. Nestačí řici, že se Vám něco prostě nelíbí bez žádného logického podložení. Tím akorát poukážete na svoji nevyzrálost. 

4, Ukažte ochotu. 

Učit se tento bod mi kolega z bývalé práce potvrdil jako ten nejdůležitější a ta nejlepší cesta k respektu. Přijde-li do práce někdo nový, je právě ochota učit se novým věcem nejvíce ceněná vlastnost. Všichni chtějí výkonného a zvídavého kolegu, který jim v budoucnu plnohodnotně pomůže. 

5, Ptejte se o radu. 

Staršího kolegy se neváhejte ptát na věci, které vám nejsou jasné. Tím utvrdíte svojí zvídavost. Pokud je kolega věkově hodně starší, možná bude potřebovat zase Vás, abyste mu pomohli s novými technologiemi. Vzájemná pomoc taky pomůže utužení vztahu. 

6, Nestěžujte si. 

Se stěžováním si buďte opatrní. Pokud vám na začátku vadí něco zásadního, běžte za vašim manažerem, ale určitě si nestěžujte kolegům kolem sebe, kteří vás ještě pořádně neznají.


Simona Kožuchová

autor článků
Mé jméno je Simona, ráda píšu o tom, co mě baví a co sama prožiji celým srdcem a zažiji na vlastní kůži: móda, cestování, osobní a duchovní rozvoj a v neposlední řadě má vášeň - umění. Další moje články naleznete na mém osobním blogu Some Like It Hot blog
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat