Jak pracovat na vztahu? Princip fungujícího vztahu (video)

Sdílej na Google+
Naše vztahy nejsou statické, neustále se vyvíjejí, protože i my se měníme a protože se více navzájem poznáváme. Každý ve vztahu roste a teprve potom může růst i vztah dvou lidí. I vztahy jsou jednoduše řečeno v pohybu. Jedno se nicméně nemění: Principy, na kterých fungující vztahy vznikají, rostou a drží. Jak pracovat na vztahu? Jak si udržet partnera? Jak předejít nefungujícím vztahům? Zde je jedno tajemství, jak pracovat na vztahu, tajemství, které funguje pro každého.



Před několika lety jsem kdysi od někoho slyšel že fungující vztah je více o dávání, tedy co ze sebe já vydám, než o tom, co si ze vztahu vezmu nebo co si můžu potenciálně vzít. Než jsem to pochopil, pár žen se v mém životě objevilo a zase odešlo. Tenkrát jsem více potřeboval si ze vztahu sám brát než dávat, to dnes vím. A je to v pořádku. Každý má v životě období, kdy potřebuje více dostávat, aby se později mohl rozdávat.

Jaké tedy ono tajemství, jak pracovat na vztahu? A ano, někoho již asi napadlo s předchozími slovy, že to má co do činění s braním a dáváním. Ano, má.

Vztah s partnerem je dar

Vztah je dar. Váš partner je dar, který máte nebo který chcete a tak byste se k němu vždy měli i chovat a obzvlášť, když o vztah usilujete. Vztah je dar v tom smyslu, že obdarováváte nejen toho druhého, obdarováváte i něco navíc. Vztah je to, co je navíc. Váš vztah je v prvé řadě o tom, co vy sami vydáte, a o tom je i toto 5 minutové animované video.


Vztah je o třetí sklenici

Každý z nás zažil někdy bolestivé rozchody. Kdysi jsem slyšel od mého blízkého přítele krásná a silná slova. "Víš, zdravý dlouhodobý vztah by měl být jako třetí sklenice, která se plní z dvou přetékajících sklenic, tedy tebe a tvé partnerky. Vztah je něco, co vzniká z vás obou." Tehdy mi došlo, že dlouhodobě fungující vztah není o tom, že na někom budu lpět a doufat nebo naopak neustále někoho tlačit a povzbuzovat. Na tyto slova asi nikdy nezapomenu, byla pro mne hodně silná.

Jak pracovat na vztahu? Dolévejte nikoli toho druhého, dolévejte vždy to, co máte společné, pak jedině porostete společně.




Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat