Jak překonat lenost: tento 1 minutový trik může změnit váš život!

Sdílej na Google+
Kolikrát jste se již pokoušeli o rozhodnutí něco změnit nebo prostě začít nový způsob života? Vzpomínáte si na své poslední novoroční předsevzetí a co to všechno znamenalo? Pravděpodobně to znělo nějak takto: "Od této chvíle začnu jíst zdravé jídlo, budu cvičit 3x týdně, začnu s kurzy jógy, začnu meditovat a budu číst knížky každý den!" A ono se nic moc nestalo, že? Každý člověk je vždy ze začátku nadšený z vlastního odhodlání něco změnit a do něčeho se pustit. Nejhorší je, když jste notorický prokrastinovač. Alespoň jednou v životě něčeho, co chci, dosáhnout! Jak na to?


Určitě znáte podobné vnitřní dialogy typu: "Udělám to později; Pustím se do toho raději až od 1; Určitě se do toho pustím za 3 měsíce." Tak buďte konečně k sobě upřímní! Nikdy nedokončíte nic, co jste ještě nezačali.

Odkládáte a nedokončujete věci?

Proč se tohle děje? Protože někdy dosažení vašich cílů je natolik obtížné nebo dokonce nudné, že to raději vzdáte ještě před tím, než začnete a nebo někde úplně na začátku. A Váš mozek toto vezme jako novou cestu, ak se stavit k obtížným situacím. Začnete věci notoricky odkládat a i nedokončovat. Nevytvořili jste si vlastní návyk dokončit určitou věc,  ještě jste ani tento návyk nerozvinuli. Není třeba hledat další informace jinde, odpověď je tady! 

Jak se neustále zlepšovat?

Geniální japonská metoda zvaná "Kaizen" je především o neustálém zlepšování. Metoda Kaizen je známá pro takzvaný 1 minutový princip a funguje to takto: 

Člověk by se měl zabývat konkrétní záležitostí plně soustředěně po dobu 1 minuty každý den v ten samý čas! 

Jen si to představte, strávený čas nad danou činností je 1 minuta! 
Jedna minuta - to zní až moc krátce a pro všechny to je až příliš snadné. Souhlasíte? 30 minutové martýrium jménem uklízení. Lenost vám už nebude stát v cestě, protože domácí práce, které možná až nesnášíte a doposavad jste se jim vyhýbali, budete dělat jen na chvíli a to každý den.

Pěšky do Říma je pěkně daleko, nicméně celá cesta se skládá z jednotlivých kroků.

A budete provádět tyto úkoly s velkou lehkostí a jednoduše. Ať už je to meditace, jóga, čtení, dělá sklapovaček - v případě, že doba je omezena na 1 minutu, zvládnete všechny věci udělat s takovou radostí a potěšením, že se sami budete divit. Jednoduše nedělejte ze začátku nic déle jak 1 minutu!

Tím, že budete dělat malé kroky, určitě dosáhnete vašich cílů a dosáhnete vynikajících výsledků. 

Co je metoda Kaizen? 

Kaizen je praxe neustálého zlepšování, která byla poprvé zavedena v Japonsku. Jednou z nejdůležitějších vlastností této metody je, že velké výsledky přicházejí z mnoha malých změn, nahromaděných v průběhu času. 

Tisickrát nic umořilo vola.

Význam této praxe je často nepochopen Západem. Proč? Západní civilizace žije v mylné představě a slepé víře, že velkých věcí se nedá dosáhnout bez tvrdé dřiny. Metoda Kaizen vykazuje výrazné výsledky, pokud jde o zlepšení jak osobního, tak i profesního života.

Nesmyslné nalejvárny školení, kurzů a vzdělávacích programů

Nicméně, tvrdý trénink, programy na produktivitu a všechny workshopy osobního a profesního rozvoje jsou těžké, časově náročné a ohromující. Musí být, přeci si nekoupíte něco, co vás neohromí. Všechny tyto programy vám nicméně berou hodně úsilí a energie, která často může zlomit ducha jedince a na konci vám chybí pozitivní výsledky. Nesmyslně toho je na Vás moc najednou a vy se toho jednoduše zaleknete.

V tomto smyslu, je Kaizen určen pro všechny lidi, kteří vidí v malých krůčcích smysl. Zkuste to sami. Můžete tuto metodu použít v různých oblastech, kdekoli a kdykoli.

Výhody metody Kaizen 

Metoda Kaizen je dobré používat zejména proto, že:
  • překonáte nejistotu a nestálost 
  • uvolníte  se od pocitu viny a bezmoci 
  • rozvíjíte pocit úspěchu a svobody 

Kdy začít cvičit Kaizen? TEĎ, samozřejmě! Vše, co potřebujete, je minuta, pamatujete? Být inspirovaný 1 minutu úspěch, budete začít pomalu zvyšovat délku cvičení na 5 minut a tak dále. Na konci se dostanete na 30 minut cvičení, na 30 minut uklízení, atd. aniž byste vycítili, že vyvíjíte zvláštní úsilí navíc.

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

2 komentářů:

  1. 1 minutu sklapovaček si představit umím, ale 1 min jogy nebo uklízení už ne. To tak akorát stihnu vytáhnout vysavač. A za další minutu jej zase uklidit. :-) Obávám se, že tudy cesta v některých oblastech lidských aktivit nepovede. Mně se osvědčilo 15 min. Nastavím si minutku a věnuji se konkrétní práci 15 min. Neuvěřitelné, co člověk stihne.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář. Každý to má jinak:) a pokud má někdo odpor k uklízení, je toto ta správná cesta, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat