Zase novoroční předsevzetí... Chcete, aby to konečně fungovalo?

Sdílej na Google+
Že si nedáváte novoroční předsevzetí? Většina lidí rychle odmítne myšlenku novoročních předsevzetí. Možná si s novoročním předsevzetím spojíte vzpomínky na neúspěšné pokusy a naděje s něčím přestat, nebo něco konečně dokázat udělat. Jasně, každý to asi jednou prožil. A když vám řeknu, že "novoroční předsevzetí" na tom žádnou vinu nenese? Co když je to o samotných předsevzetích, která si vybíráte? Tak proč to letos konečně neudělat na Nový rok jinak?



Obecná předsevzetí se týkají hubnutí, vydělávat více peněz nebo toho, že chceme být více organizovaní a úspěšní v osobním nebo v profesním životě. Absolutně správné cíle, nicméně, jako taková - jako samotné předsevzetí - úplně na nic. Jak to myslím?

V momentě, kdy si dáte takovéto "rámcové" předsevzetí, které bude takto zcela obecné, okamžitě sklouznete k tomu, že se budete cítit neschopně. A to zrovna není nemusí být nejlepší způsob, jak dosáhnout změny, kterou chcete. A nadšení a energie na změnu je tu tam. Spíše jakoukoli takovou myšlenku na novoroční předsevzetí úplně zavrhnete.

Jak tedy na novoroční předsevzetí?

Každé předsevzetí, pokud už si ho chcete sami dát, musí v prvé řadě uznávat a ctít vaši vnitřní hodnotu. Pokud si tedy již chcete dávat letos nějaké to novoroční předsevzetí, dávejte si taková, která dají vlastní péči a sebelásku na první místo. Já vždycky klientům říkám: "Naučte se nejprve pracovat s tím, co je a co máte, pak budete neporazitelní." U novoročních předsevzetích platí to samé:
  1. Abyste se tedy již při samotné představě novoročního předsevzetí cítili schopnější, optimističtější a více nadšení z oné budoucí verze vašeho já, dejte do vašeho předsevzetí vaše současné já, nikoli to vaše já, po kterém toužíte.
  2. Možná budete chtít zhubnout, možná chcete vypadat lépe, možná budete chtít být více úspěšní,  ať už máte předsevzetí jakékoli, zeptejte se sami sebe, jak jste spokojeni sami se sebou nyní? Jak vypadáte právě teď? Jak úspěšní se cítíte teď?
  3. Je pravděpodobné, že to celé souvisí s nedostatkem vašeho sebepřijetí. To je ta část, která si zaslouží pozornost, to je ta část, která si v prvé řadě zaslouží vaši pozornost právě předsevzetím.

Namísto toho, aby se sami sebe ptali, zda neplníte vaše očekávání, zeptejte se sami sebe, co v tomto roce přesně chcete a najděte příležitosti, abyste se konečně dostali blíže k vašim cílům. Abyste z tohoto nadcházejícího roku mohli udělat svůj nejlepší rok, změňte jen váš přístup. 

Zde je 10 tipů, které vám pomohou začít: 

  1. Buďte laskaví ke každému, koho potkáte - počínaje vámi. 
  2. Naučte se být v pohodě s neznámým. Čím více víry máte, tím bude váš život snazší. 
  3. Milujte své tělo bez ohledu na číslo na stupnici. Když se cítíte dobře uvnitř, projeví se to i na vnějšku. 
  4. Jezte více potravin, podle toho, jak se budete cítit, než dle toho jak budete vypadat. 
  5. Naslouchejte svému srdci. Vaše srdce ví, na co vaše hlava musí ještě přijít. 
  6. Buďte více ochotni přijmout, že věci končí. Konec je jediný způsob, jak se pustit do něčeho nového. 
  7. Přijměte fakt, že zavřené dveře jsou špatné dveře. Nějaké lepší se vám otevřou. 
  8. Začněte nazývat své sny "plány." 
  9. Věřte, že vše funguje ve váš prospěch. Vše je v pořádku.

Tak a dáte si letos novoroční předsevzetí? Zkuste to s těmito body a sami za měsíc, dva nebo půl roku uvidíte, kam jste s novoročním předsevzetím došli. 

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat