Mentálně odpočívejte, pak budete lépe spát a budete i šťastnější.

Sdílej na Google+
Pokud umíte relaxovat nebo dokonce meditovat, s velkou pravděpodobností i dobře spíte a jste šťastnější. A pokud ne, pravděpodobně máte se spaním problém a zmítáte se v pocitech beznaděje a deprese. Umět odpočívat má jednoduše moc nad tím, zda jste šťastní a v pohodě. K tomu, abyste si odpočinuli a úplně vypnuli, není zapotřebí dovolené na 14 dní, stačí vám 10 až 20 minut času, ať už jste kdekoli. Jak se zrelaxovat a dobít energii, když máte pouhých 10 minut času?


Předpokládám, že když už jste na stránkách magazínu emozek.cz, tak se do nějaké míry o osobní rozvoj zajímáte a o "meditování"  určitě i jen něco málo víte. Nicméně i tak každému doporučuji si tento článek přečíst.

Většina lidí bohužel "plně odpočívat" skutečně neumí a ani neví, co to je.

Většina lidí dnes v západním světě plně odpočívat vůbec neumí a ani neví, co plný odpočinek vlastně znamená. A co je ještě více smutné, dokonce ani nad úplným odpočinkem vůbec nepřemýšlí! A úplný odpočinek není, že se rozvalíte do pohovky u filmu nebo večer u zpráv, úplný odpočinek není hraní her, čtení novin, knih, vůbec ne! Nebavím se ani o aktivním odpočinku ve formě sportovních nebo pohybových aktivit. 

Úplný odpočinek je, když si dovolíte vypnout i myšlenky, necháte odpočinout jednoduše tělo, hlavu a srdce. Jednoduše úplně vypnete a odpojíte se od okolního světa.

Ano, jak někteří tuší, říká se tomu "meditovat" nebo také "mentálně odpočívat".

Říkáte si, že to je nesmysl? Že přeci u telky nebo u knihy vypnete? Že jezdíte pravidelně na dovolenou? Že chodíte do posilovny a nebo si zaběhat? Že meditace je pouze trendy záležitost a patří to k těm sluníčkářům nebo možná tibetským mnichům v oranžovém nebo červeném hábitu? Omyl.

Než něco začnete soudit nebo odsuzovat, zamyslete se vážně nad následujícími otázkami týkající se vašeho mentálního zdraví:
  • Jak moc kvalitní spánek máte? 
  • Jak moc uvnitř jste stísnění?
  • Trpíte pravidelně depresivními stavy a stavy úzkosti?
  • Cítíte se v neustálém shonu?
  • Máte pocit, že  vám vnitřně něco chybí?
  • Berete jakékoli farmaka "na nervy"?
  • Cítíte se, že nevíte, kudy kam?
  • Musíte se v myšlenkách stále k něčemu vracet?
  • Nemůžete přestat na něco myslet?
  • Necháte se rozladit maličkostmi?
  • jste ihned rozdráždění?
  • Vidíte okolo sebe více šťastnějších lidí, než jste vy sami?
  • Vnímáte, jak se lidé okolo vás cítí?
  • Víte, co jste měli včera k obědu?
  • Kdy naposledy jste spatřili něco nádherného?

V otázkách mohu pokračovat. Asi nejspíše již víte, kam směřuji. 


Shrnuto podtřženo, ddpočinek má ve svém celku tři části: 
  1. Pasivní odpočinek (gaučink, čtení knihy, tv, atd)
  2. Aktivní  odpočinek (jakákoli fyzická aktivita)
  3. Mentální odpočinek (zazen meditace, vipassana meditace,  mindfulness, metta meditace,  hindu - mantra meditace, transcendentální meditace, yoga meditace, "Já jsem" meditace, taoistická meditace, qigong, řízená meditace, atd.). 

V dnešním světě každodenního shonu, věčného stresu neumíme mentálně vypnout a bohužel o třetím způsobu odpočinku kolikrát ani nevíme a nezajímáme se o něj. Není se ani divit, nikdo nás tomu ani neučil a ani neučí. Je trendy být "byzy" a nestíhat. Otázkou je, zda to je něco, co v životě skutečně chcete nadále mít. (Doporučuji si přečíst článek, který jsem před rokem napsal na téma duševní hygieny: Zanedbávaná emocionální hygiena)

Jediné, co známe je slovo "dovolená" (co má co do činění s pasivním a aktivním odpočinkem) a tu řešíme pár dny - nebo pokud už si to můžeme dovolit týdny volna - a zakoupením letenky k moři, wellnessem, atd. Přinejhorším i o dovolené pracujeme.

Darute sami sobě alespoň 10 minut denně

Řeknu Vám můj osobní příběh a věřím, že někoho trochu inspiruje.

Jednou jsem si připravoval večeři, dělal jsem si salát. Zrovna krájel mrkev a rajčata, když v tom jsem si plně uvědomil jednu zcela podstatnou a zásadní věc: "Vždyť vlastně tím, že si sám sobě připravuji jídlo, dělám to nejlepší a nejkrásnější, co můžu, daruji sám sobě to nejcennější - čas!" Úplně mě to zahřálo a měl jsem z toho neskutečnou radost. Pozoroval jsem se jak s radostí krájím každý ten kousek zeleniny a dávám ho do misky. A ani nevíte, jak mi ten salát pak i chutnal!

Spojit se se svým já, oprostit se od okolí, od vnitřních tlaků, myšlenek a emocí. Jen tak plout, na chvíli se zastavit v sobě. To vše nám může dát meditace nebo chcete-li mentální odpočinek. Mentální odpočinek je nutný, abychom nabrali plných sil, abychom dobili plně naše baterky.

Začněte hledat sami svou vlastní cestu i k mentálnímu zdraví a mentálnímu odpočinku. Pro někoho to může být meditace, pro někoho, tai-ji qigog pro jiného yoga. Každý má svou cestu. Hlavně po ní vyjděte a uvidíte, jak bude váš život plnější, šťastnější a jak vás bude více bavit.

A co přesně nejlépe funguje vám?

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat