5 varovných příznaků, že vás skutečně baví být nešťastný(á)

Sdílej na Google+

Štěstí je ve skutečnosti složitá emoce. Někteří lidé najdou štěstí v nejmenších věcech: když uvidí pěkný východ slunce, když uvidí smějícího člověka, někoho potěší, když někomu pomůžou nebo dokončí svůj seznam denních úkolů. Nicméně je tu jedna důležitá otázka: Každý, kdo prohlašuje, že prostě chce být šťastný(á), tak proč je to, že tolik lidí vlastně baví být nešťastný?


Emoce jsou "jedno", to znamená...

Jeden způsob, jak vysvětlit lidem, že se těší právě z neštěstí, je podívat se na situaci, se kterou si většina z nás může s neštěstím spojit: horory. Rádi se díváme na horory, i když v nás vyvolávají strach, což je nicméně určitý druh neštěstí. Andrade & Cohen (2007) provedli studii, ve které analyzovali, proč lidé rádi sledují právě horory. Dospěli k závěru, že lidé jsou schopni cítit pozitivní i negativní emoce ve stejnou dobu

Psychologové používají tuto teorii obecného štěstí / neštěstí a vytvořili seznam pěti příznaků.  Sami si můžete určit, zda se vás baví nebo nebaví být nešťastný.

Zde je oněch 5 příznaků, že vás vlastně baví být nešťastní:

1. Můžete najít důvody, proč být nešťastní 

Možná jeden z nejběžnějších příznaků a také ten, který můžete přejít často bez povšimnutí. Dokonce i když všechno ve vašem životě probíhá dobře, lpíte na něčem z minulosti nebo vytváříte nějaký problém tam, kde vlastně žádný není. To může vést k tomu, že cítíte opět negativní emoce. Toto může být vnímat i v jemných formách. Dávejte příště pozor na své myšlenky, až se budete cítit smutně - děláte něco /vytváříte danou situaci účelně, takže si můžete vychutnat to, že jste nešťastní? 

2. Máte potíže oslavit vaše dosažené cíle 

Lidé, kteří si užívají být nešťastní, nemají tendenci cítit uspokojení, když  dosáhnou svých cílů. Nebo pokud ano, tak jejich pozitivní emoce jsou velmi krátkého trvání, než dojdou k dalším starostem a pocitům neštěstí.

3. Prožíváte drsné časy, než se přes tyto těžkosti přenesete. 

S tímto hodně lidí zápasí. Když je něco vyřčeno, co vám vadí, nemůžete to jen tak nechat odejít. Zadržování záště uvnitř sebe často naznačuje, že vás jednoduše baví být nešťastný(á), oproti lidem, kteří mají tendenci přenést se rychle přes negativní emoce a myšlenky. Pokud s tímto máte určitý vnitřní boj, jak to udělat, je to jasné znamení toho, že vás baví být nešťastný(á).

4. Hrajete oběť 

Tento příznak může být obtížný, abyste jej určili sami na sobě, a to i pro hodně a plně sebe-uvědomělé jedince. Často se cítíte  - jak si myslíte - jako ostatní lidé. Cítíte se, jako by oni a věci  okolo vás byli mimo vaši kontrolu. Všichni ostatní a všechno okolo vás je zodpovědné za vaše problémy a neštěstí, spíše než vy sami za vlastní činy. Nevlastnit vše včetně vašeho jednání, když jste v negativní situaci, vám může ukázat, že nemáte rádi přebírat zodpovědnost sami za sebe a za své činy a proto raději zůstanete nešťastní.

5. Nespokojenost je druhou vaší přirozeností 

Vy vždy najdete něco s čím budete nespokojeni, že? Dokonce i když věci jsou naprosto v pořádku a vy můžete dokonce dosáhnout některého z vašich cílů, budete cítit i tak silný pocit, že něco stále chybí, nebo že můžete udělat víc. To může znamenat, že jste spokojeni s tím, že jste nešťastní. 

I když to může být pro vás těžké identifikovat na vás samotných určité chování, tak pokud budete mít stále pocit, že u sebe vnímáte některý z těchto příznaků, platí pro vás následující - něco  s tím udělejte. 

Čím dříve sami sobě přiznáte a přijmete  toto nezdravé chování jako něco, co můžete zlepšovat a cvičit, tím dříve můžete provést změny směrem k tomu, abyste se cítili být šťastní. 

Dejte nám vědět, jaké jsou vaše myšlenky na toto téma - přiznáte sami sobě některé z těchto příznaků?



Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat