Něco opravdu krásného se děje v tomto psím útulku

Sdílej na Google+

Bylo by hezké, kdyby každý mohl adoptovat z útulku jednoho psího mazlíčka, který hledá svůj domov a svou smečku. Zde dělají děti jinou dobrou věc - vyvedou vystrašené a bojácné mazlíčky z jejich studených nor ven na světlo. Inovativní nová myšlenka, tohoto psího útulku "Přátelé Programu Čtení" má již nyní velký  dopad na zvířata v útulku, který se nachází v USA v Missouri.



Myšlenka je jednoduchá: Naučit děti číst psům jako kdyby jim bylo čteno od nepaměti z pohodlí domova. Čtením si tak děti ve svém věku učí většímu smyslu empatie a sociálnímu cítění.

"Chtěli jsme pomoci našim plachým a vystrašeným psům bez vynucení fyzické interakce tak, abychom viděli pozitivní efekt, který by takto s nimi strávený čas na ně mohl mít. Zahájili jsme program loni o Vánocích, a teď jej nabízíme jednou za měsíc." řekl programový ředitel z Humane Society of Missouri Job Klepacki.

A jak program "Přátelé Programu Čtení" funguje?

Děti ve věku 6 až 15 let se mohou on-line přihlásit do tohoto programu, jsou vyškoleni, jak číst řeč těla psa a jak zjistit, zda jsou jejich psí posluchači ve stresu nebo v úzkosti. Právě tyto psi jsou ti, co nejvíce potřebují zvláštní pozornost. A pozornost dětí, kteří s nimi tráví čas čtením napomáhá psům opět získávat důvěru ke člověku, kterou s předchozími majiteli úplně ztratili nebo která byla špatným zacházením hodně pochroumaná.

Mladí dobrovolníci docházejí na chovatelskou stanici, posedí se před kotec svého plachého psa s knihou a čtou mu - jednoduché gesto, kterým mohou děti ujít dlouhou cestu.

"V ideálním případě daný plachý a bojácný pes se dítěti přiblíží a projeví opět zájem o člověka. Je-li tomu tak, děti posilují toto psí chování tím, že jim takto po čtení hodí i pamlsek," řekl Klepacki.

Tento program má ještě jednu rovinu. "Co to také dělá, je, že se tato zvířata v programu dostanou na přední stranu v případě potenciální adopce. U takovýchto psů je více pravděpodobné, že si lidé z útulku psa vezmou a adopce bude schválena." Jakého pejska si upřímně vyberete vy? Psa, který je blíže interakci s člověkem, je přívětivý a veselý nebo spíše toho, který se skrývá v zadní části kotce a  krčí se?

Hodně bázliví psi nejsou ti jediní, který mají prospěch z tohoto programu čtení. U hodně hyperaktivních psů tento program prokázal zlepšení jejich aktivity. Když děti čtou psům, psi to může skutečně uklidnit. "Je neuvěřitelné jakou odezvu a jaký efekt jsme viděli v těchto psů."  řekl Klepacki.

Jakmile dítě dokončí výcvikový program 10 hodin, učí se pracovat se zvířaty pod kontrolou vychovatele, mohou pak se vrátit se svými rodiči a trávit čas sezením a čtením psů.

Takováto praxe je bezpochyby přínosem pro děti jako studenti, nicméně je zde něco ještě důležitějšího.

"Je to povzbuzující vidět děti rozvíjet své schopnosti empatii se zvířaty. Je to klidné, tiché cvičení. Vidí a rozpoznávají bázlivost u těchto zvířat, a vidí pozitivní vliv, které oni sami mohou mít na tato stvoření," řekl Klepacki. "To je nabádá, aby se na věci dívali z pohledu zvířat. To jim pomáhá lépe se spojit se zvířaty a lidmi v jejich životech."

Přesto, že byl program čtení psům teprve nedávno zahájen, Klepacki říká, že jeho úspěch v pomoci psům najít domov je bezesporný a děti jsou z tohoto programu doslova a do písmene nadšení.

Program hodlají v tomto centru brzy rozšířit i o kočky.


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

2 komentářů:

  1. nic moc:(
    ti psi potřebují kontakt, pohlazení, objetí..

    toto jim moc nedá:( to sklo, mříž, zeď mezi nimi je dělá nadále cizími, vzdálenými..

    OdpovědětVymazat
  2. nic moc:(
    ti psi potřebují kontakt, pohlazení, objetí..

    toto jim moc nedá:( to sklo, mříž, zeď mezi nimi je dělá nadále cizími, vzdálenými..

    OdpovědětVymazat