Jak si dělat méně starostí?

Sdílej na Google+
Každý to zná: problémy s usínáním, přemýšlení o všech možných věcech, které by se mohly pokazit v konkrétní situaci, sevřený žaludek až vředy, neschopnost se soustředit, atd. Pokud alespoň tušíte, o čem mluvím, pak víte, jak hrozné to může být: cítit se ustaraně a mít starosti. Okamžiky plné starostí nás vytáhnou z přítomného okamžiku a nutí nás, abychom začali živit mnohé katastrofálními scénáře, které se ve skutečnosti - ve většině případů - ani nestanou. Nicméně starosti mají obrovský vliv na naše zdraví, dlouhověkost a na lidi okolo nás. Tak jak mít méně starostí? 


Na základě našich myšlenek se naše tělo dostane do úzkostného stavu a narušuje naši schopnost být v klidu, myslet racionálně, a být šťastní. Znepokojující je, že nám to nepomůže řešit reálné problémy, které mohou být v našem každodenním životě. Starosti v naší hlavě mají nad námi tu moc, že si  představíme potenciální problémy jako reálné a to má za následek jediné: to, že o nich neodolatelně přemýšlíme bez smysluplného rozlišení co je reálné a co pouze vykonstruované představy plné obav a starostí, nicméně nereálné.

Vše je v naší hlavě, doslova a do písmene

Problém je v naší hlavě. Doslova a do písmene v naší hlavě. Náš mozek neví co se děje a ve skutečnosti se chová, jako kdyby ony katastrofické scénáře a události byly skutečné a docházelo k nim. V konečném důsledku stručně řečeno náš mozek nerozezná naší představu od vnější  reality.

  1. Poznejte a přijměte za své, že dělání si starostí je zbytečné a nepomůže vám to k ničemu, jen to z vás vysává energii a zbytečně vás to stresuje.
  2. Vypozorujte, v jakých situacích si přesně děláte starosti a kdy to přesně děláte + dovolte si s tím přestat a pravidelně si to připomínejte.
  3. Cvičte tuto meditaci všímavosti 5 až 30 minut denně, abyste se naučili, jak se zbavit myšlenek.
  4. Udělejte si jasno mezi reálným problémem a děsivou představou scénáře, který může nastat.
  5. Buďte sami se sebou trpěliví. Naučit se mít méně starostí zabere čas.

Proč máme obavy a starosti?

Pokud je dělání si starostí taková zbytečná ztráta času, tak proč to pak uděláme? Mnoho lidí používá "dělání si starostí" jako způsob, jak se vyrovnat nebo připravit na potenciálně špatné nebo neočekávané události. Náš mozek má tu moc a potenciál ukázat nám vše možné i nemožné. Díky tomu jsme se dostali do oblak a potažmo jako kosmonauti do vesmíru - díky naší představivosti.

Zbavit se úplně starostí? 

To může být pro někoho děsivé a obtížné zbavit se tohoto kontrolního mechanizmu, který jste si v průběhu života vytvořili, zejména pokud používáte "dělání si starostí" většinu vašeho života. Nicméně smysl to má. Mějte na paměti, že starosti vám dávají iluzi kontroly a připravenosti. Takovéto chování ("dělání si starostí") jako řešení, které vás dostane z těžké situace a posune vás dál, doopravdy nefunguje. Efekt to má naopak opačný. Na konci dne na tom lidé nejsou o nic lépe, když si dělali starosti, než kdyby si starosti vůbec nedělali.

Jak si dělat méně starostí?

Mít méně starostí, i když někdy náročných, je možné s určitou prací a přípravou. Pojďme se podívat na některé ze způsobů, jak můžeme starosti zmírnit nebo úplně starosti odstranit. 

1) Poznejte a přijměte za své, že dělání si starostí je zbytečné a nepomůže vám to k ničemu, jen to z vás vysává energii a zbytečně vás to stresuje.

V prvé řadě si sami přiznejte, že starosti vám nijak nepomůžou, ale spíše z vás jen vysají veškerou energie a pouze vás vystresují. Dovolte sami sobě v prvé řadě si dělat starosti. Připomínejte si pravidelně, že si nemusíte dělat starosti, abyste mohli žít produktivní, zdravý, a naplňující život. 

2) Vypozorujte, v jakých situacích si přesně děláte starosti a kdy to přesně děláte + dovolte si s tím přestat a pravidelně si to připomínejte.

Za druhé budete muset začít si uvědomovat své vlastní myšlenky a všímat si, kdy si vlastně takové starosti děláte. Mnozí z nás tráví tolik času ztraceni ve svých myšlenkách, že si ani neuvědomují, co se okolo nich právě děje - ztrácí spojení s přítomným okamžikem. Nemůžete mít méně starostí a obav, pokud ani nechcete sami vědět, že to vůbec děláte. Staňte se sami sobě pozorovatelem. Začněte si všímat vlastních myšlenek a zkontrolujte sami sebe několikrát za hodinu nebo za den; co vám bude příjemné a přirozené. Zeptejte se sami sebe: "Jsem skutečně zaměřen na to, co právě dělám teď a tady v přítomném okamžiku?" Pokud ne, vezměte na vědomí, na co jste právě mysleli nebo co jste dělali, z čeho jste si dělali starosti.

3) Cvičte tuto meditaci všímavosti 5 až 30 minut denně, abyste se naučili, jak se zbavit myšlenek.

Následně přesuňte svou pozornost zpět do přítomného okamžiku. Je to dovednost, žádná tajemná síla nebo schopnost. Použijte jednoduchou SLLS techniku (článek: Bývalý sniper prozrazuje trik jak být neustále pozorný a soustředěný). Můžete si uvědomit, že si ty stejné starosti děláte opakovaně; postupem času to budete mít snazší a snazší. Určitý druh "meditace všímavosti" je skvělý způsob, jak rozvíjet tuto dovednost. To je praxe budování povědomí o vaší vnitřní zkušenosti.  Účelem je přesměrovat vaši pozornost zpět do přítomného okamžiku. 

4) Udělejte si jasno mezi reálným problémem a děsivou představou scénáře, který může nastat.

Čtvrtým krokem je, abyste se naučili rozeznat rozdíl mezi skutečným problém, který doopravdy ve skutečnosti existuje, a vaší představou scénáře, který ještě nenastal a možná nikdy ani nenastane.

Například pokud se sami nacházíte ve stavu starostí, že neodvádíte dostatečně dost dobrou práci a že váš šéf není spokojený se vaším výkonem, přestože žádné skutečné důkazy, že toto je realita, nemáte, pak je to s největší pravděpodobností pouhý strach a úplně zbytečná starost. Nicméně, až vám váš šéf řekne, že váš výkon byl podprůměrný a naznačí vám, že musíte provést některé změny, pak je to něco, co budete muset řešit a uplatnit vaše schopnosti řešení problémů.

5) Buďte sami se sebou trpěliví. Naučit se mít méně starostí zabere čas.

Jednoduchá technika, jak si začít být plně vědom/a tohoto rozdílu mezi skutečným problémem a představou scénáře, je si to napsat do tří sloupců. Zkuste napsat seznam svých starostí a problémů do prvého sloupce. Ve sloupci vedle nich si poznačte, zda se jedná o budoucí událost, která se ještě nestala, nebo zda se jedná o skutečný problém, který budete muset v blízké době řešit. V dalším sloupci uveďte, zda existuje něco, co můžete pro tuto současnou situaci udělat teď a tady, nebo zda byste měli nechat situaci plynout. Pokud jste se rozhodli nechat to plynout, pak si to sami sobě dovolte tak učinit. Pokud jste se rozhodli, že se jedná o problém, na kterém je třeba teď zapracovat, můžete nacvičovat některé techniky pro řešení problémů. Dále si zapište několik možných způsobů, jak řešit tento problém, buďte kreativní a myslete na více možností, jak je to možné vyřešit nebo posunout kupředu. Poté, projděte seznam a zapište výhody a nevýhody jednotlivých možností. Posledním krokem je, abyste zvolili možnost, která má největší výhody a která je nejhorší variantou. Nakonec si sestavíte jednoduchý plán. Teď jste vyřešili váš problém. Tato technika je zvláště užitečná večer předtím, než jdete spát, pokud si děláte starosti a máte sami potíže s usínáním kvůli obavám, které si děláte.

Budu rád, když do komentářích napíšete, zda a jak vám tato technika pomohla ve zvládání starostí a zda vnímáte to, že máte méně starostí.

A co funguje Vám, abyste neměli tolik starostí?




Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat