9 způsobů jak prodloužit délku telomerů a prodloužit si život

Sdílej na Google+
Výzkum odhalil, že kratší délka biologických struktur na konci chromozómů se nazývá telomery a ty jsou spojeny nepřímo s umíráním a přímo s délkou našeho života, stejně jako mnoho nemocí souvisejících s věkem. Dobrou zprávou je, že některé výživa a určité faktory životního stylu jsou spojeny s délkou našich telomer. ak si tedy můžete udržet stejnou délku telomer a prodloužit si tím tedy život?


Co jsou to ty "telomery" a "telomeráza"?

Telomery jsou částí naší DNA, která jsou připojeny ke koncům každé z 46 lidských chromozomů v buňkách a telomeráza je jednoduše enzym, který má vše na svědomí. Dr. Elizabeth Blackburn, jeden ze tří nositelů Nobelovy ceny z roku 2009, našla právě spojení mezi kratší délkou telomer a rizikem diabetes, některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, deprese, demence a osteoartritidy. Možná to na první pohled tak nevypadá, že to má co do činění s dlouhověkostí, jenže má.

Znamená to tedy, že jsme bezmocné oběti těchto biologických tyranů v podobě telomer? Ne. I když se samotné struktury zkracují, jak člověk stárne, výzkum ukazuje, že když se zdržíme určitých praktik a zapojíme-li do života ty dobré návyky, můžeme ovlivnit právě délky telomer - naší dlouhověkost. Zde jsou některé faktory, které mohou zpomalit proces zkracování našich telomer.

1. Vést zdravý životní styl.

V roce 2008 eden vědec hodnotil účinky zdravého životního stylu na hladinu telomerázy. Co vlastně dělá telomeráza? Telomeráza je enzym, který hraje důležitou roli právě při udržování délky telomer. Bez odpovídající úrovně tohoto enzymu, telomery se postupně zkracují a tak dochází k našemu stárnutí.

Účastníci této studie byli požádáni, aby udělali několik změn svého životního stylu, včetně toho,aby jedli stravu hojnou na živé potraviny, ovoce a zeleninu, s nízkým obsahem rafinovaného cukru a tuku. Navíc pravidelně účastníci začali trochu se cvičením, s dechovými cvičeními a relaxačními technikami. A výsledek? Zdravých životní styl způsobuje, že hladina telomerázy vede ke zvýšení tohoto enzymu o neuvěřitelných 29 procent.

2. Vzít v potaz omezení kalorií.

Tato praxe může snížit přirozený proces zkracování telomer, ke kterému dochází v průběhu let, říká Dr. Theodore S. Piliszek z university v Londýně.

3. Vychutnejte si skleničku nealkoholického červeného vína denně.

Studie ukázala, že resveratrol 2011, součást červeného vína, zvyšuje obsah telomerázy, což zpožďuje zhoršování stavu buněk, jednoduše řečeno. Kromě toho, další studie z roku 2012 zjistila, že tato sloučenina "prodloužila životnost myší". Co to znamená? Sklenička denně (ne)alkoholického červeného vína by mohla být pro naší dlouhověkost prospěšná. A nepřehánět to o s tím alkoholickým vínem

4. Začlenit dostatek ryb do svého jídelníčku.

V roce 2010 studie publikovaná v JAMA zjistila, že u jedinců, kteří konzumovali vysokou úroveň omegy-3 (obsažná v rybách), se vyskytl nejpomalejší rychlost zkracování telomer. Na druhé straně u těch jedinců, kteří měli v sobě nejmenší úroveň omegy-3, měl nejrychlejší tempo zkracování telomery. Ve Střední Evropě je dost lokálních chutných ryb, nemusíte zůstat u platýze, tuňáka a lososa nebo sardinek.

5. Jezte tmavou čokoládu.

Některé studie naznačují, že polyfenoly obsažené v hořké čokoládě mohou též zpomalit zkracování telomer.

6. Pijte tři šálky čaje denně.

Čínská studie v roce 2009 zjistila, že ti, kteří pili tři šálky čaje denně měli významně delší telomery než ti, kteří pili jen malé množství čaje. A jaký čaj přesně pít? Zelený čaj. Zelený čaj má mnohem vyšší procento cenné živiny zvané polyfenoly, než černý čaj.

7. Zdržet kouření a konzumace alkoholu.

Kratší telomery korelují s oběma těmito praktikami.

8. Vypořádejte se stresem.

Některé výzkumy naznačují, že stres urychluje proces zkracování telomer. Praktiky, jako například masáže, cvičení a relaxačních technik mohou pomoci odčerpat úzkost a vnitřní tlak.

9. Zázračné doplňky stravy.

Na naší planetě existují místa, říká se jim "blue zones", kde se lidé dožívají v porovnání s ostatním okolím delšího, výrazně delšího věku. Vědci si dlouhou dobu pokládali otázku, proč. Jedním z důvodů je to, že nejen v těchto oblastech rostou bylinky, jako je Asitaba (Japonsko), Astragalus (Asie) nebo Moringa - Strom života (Afrika), které mohou podpořit vaši dlouhověkost.




Zdroje ke článku: 
http://www.nutraingredients.com/Research/Tea-drinkers-may-have-younger-biological-age http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121108141018
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111123133522 news-medical.net/health/Telomere-Lengthening 
http://www.orthopedicsportsdoctor.com/2012/03/17/telomeres-resveratrol-and-anti-aging-studies-sports-medicine-physician-richmond-tx 
http://extremelongevity.net/2012/06/15/resveratrol-found-to-reduce-senescence-and-activate-telomerase 
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=185234 http://www.antioxidantalley.com/blog/2009/12/30/dark-chocolates-effect-on-dna http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120501134209

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat