Komunikace mezi dvěma mozky je díky pokroku v neurovědě již možná

Sdílej na Google+
S časem se sci-fi stává méně fantazií a naopak přerůstá do reality našeho života. Jedním z překvapivých aspektů vědy je studium komunikace mezi dvěma mozky. Propojení myslí v praktickém využití, jak se zdá, je velmi reálné. Prostřednictvím testování zvířat a lidí výsledky ukázaly, že je to daleko jednodušší, než si možná myslíme. 


Tento proces se nazývá BBI (Brain-to-Brain Interface) a věda již provedla studie se zvířaty (zvířecí mozek- zvířecí mozek), s lidmi ( mozek člověka - mozek člověka) a dokonce i rozhraní člověk se zvířetem! 

Technický mozek

Jak tento funguje, můžete se ptát? 

Mozek má nejen schopnost vysílat signály, může také působit i jako přijímač. Elektrické impulzy jsou doručeny do mozku prostřednictvím TMS (transkraniální magnetická stimulace), což je technika používaná pro vytvoření magnetického pole přes pokožku hlavy. 

Toto magnetické pole způsobí v mozku elektrický impulz, a když se umístí na mozkovou motorickou kůru (cerebrální motorický kortex), mozkové spojení (synaptické spojení) se probudí. To je to, proč naše ruce a nohy mají schopnost se pohybovat! 

Vědci se domnívají, že pokud tyto "cesty v mozku" mohou být aktivovány k vytvoření pohybu, pak uměle vytvořené "cesty v mozku" mohou být vytvořeny pro komunikaci mezi dvěma formami života. To ve skutečnosti není tak přitažené za vlasy, jak je patrné z demonstrace z roku 2013, s laboratorními potkany. 

Dvojice krys, které byly propojené přes technologii BBI, dostali odměnu při provádění určitých úkolů. Určitý upgrade této studie ukazuje, že lidské bytosti dokázali kontrolovat dokonce i pohyb zvířat - když se krysí ocas hýbal sám díky lidskému myšlení. 

Přenos z člověka na člověka dokázal být ještě více přesvědčivý. Použitím technologie BBI jeden subjekt testu pohyboval rukou jiné fyzické osoby, která hrála počítačovou hru, za použití pouze myšlenkových kanálů. Vědci plně věří, že síla myšlenky byla zodpovědná za tento jev. Páni! 

Pochopení mozkových vln 

Mozkové buňky mezi sebou komunikují a to je přesně to, jak funguje tento přenos. Tento proces se nazývá synaptická transmise (synaptický přenos). V synaptických přenosech mozkové buňky vysílají signály, které jsou brány jako elektrické vlny. Nejen elektronika funguje na elektrických vlnách, co? 


Tento proces přenosu ovládá mnoho funkcí mozku, jako například: motorické funkce, paměť a vnímání. Souhrnně jsou tyto energetické impulsy  nazývány "mozkové vlny". 

Charakteristika mozkových vln 

Mozkových vln se liší podle toho, co dělají, podle jejich kognitivních procesů. Když spíte, oscilace nebo vzestupy a pády mozkových vln se liší od doby, kdy jste vzhůru. 

Na pochopení těchto mozkových vln se používá EEG. Tím, že se si obléknete přístroj v podobě "plavecké čepice s dráty", který je vybaven elektrodami, mohou vědci získat pohled na to, jak fungují mozkové vlny. Veškerá činnost mozku je pak zaznamenána do počítače k ​​dalšímu studiu. EEG přístroje kupříkladu přispěly k mnoha vynikajícím vědeckým poznatkům, včetně základu technologie neurální protézy, která se používá k obnově poškozených funkcí mozku. 

Technický pohled na tento pokus

Nejnovější úspěch byl proveden díky této technologie BBI  předloni v srpnu. Testované osoby byly požádány, aby se pokusily vyslat zprávu z jedné země do druhé pomocí EEG přístroje, internetu a prostřednictvím technologie TMS. Jeden subjekt pokusu byl v Indii, druhý se nacházel ve Francii. Jednoduchá zpráva, které zněla "Dobrý den", v podstatě byla jasně přijata a přenesena do počítačového systému. 

Původní signál byl poslán ve formě slov a ty byly následně převedeny do binární notace. Jinými slovy byl tento signál EEG převeden do 1 nebo 0, a pak převeden do robota TMS. Blikající světla od tohoto robota byly následně dekódovány do onoho pozdravu. 

Převratné objevy, že? 

Existují samozřejmě etické a morální otázky týkající se těchto studií. Je zřejmé, že jedním z nejdůležitějších pravidel těchto testů by bylo, že subjekt studií musí být plně vědom tohoto testování. 

Další studium BBI stále častěji produkují úspěšné výsledky a mají potenciál v posunu komunikace mezi životními formami. Tyto studie mohou být také integrovány do oblasti psychologického výzkumu s důrazem na psychoterapii. Tyto pokroky mohou posunout robotiku při kolonizaci jiných planet, kdo ví! 

Zdá se, že takovéto sci-fi technologie již nemusí být pouze fikcí. 



Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat