Jak trénovat mozek, aby se soustředil?

Sdílej na Google+
Náš mozek je sám o sobě od přírody naučený v momentech, kdy je to nutné, plně pracovat soustředěný. To máme již od dob, kdy jsme byli jako lidé sběrači. Když cokoli děláme, existuje dnes z okolí tolik ruchů a vjemů, které nás od soustředění odvádějí, že kolikrát od dané činnosti odejdeme a následně to dopadne tak, že lítáme sem a tam a dané úkoly jsou v konečném důsledku odfláknuté a s chybami. Je to naše současná doba, která nám věci stěžuje vším možným od reklam, nadměrným hlukem a nebo i nesmyslným požadavkem multitaskingu. Jak tedy trénovat mozek, aby se soustředil?


 

Existují tři jednoduché způsoby, jak začít náš mozek učit soustředit se. Zde jsou:

Začněte poslouchat hudbu se sluchátky v uších

V jedné studii se zúčastnilo celkem 55 developerů této studie, kdy během práce poslouchali hudbu se sluchátky v uších. A výsledek? Hudba přinesla kvalitu do jejich práce. A jak to v mozku funguje? Hudba uvolňuje do mozku dopamin, který zlepšuje náladu. Když jste v lepší náladě, dokážete se lépe soustředit. Zkuste poslouchat hudbu i vy, pokud můžete a sami uvidíte, jaký to má na vás  a na vaši efektivitu práce vliv.

Trénujte váš mozek jako sval

Stejně jako svalu ve vašem těle, snažte se napínat a procvičovat váš mozek každý den o trochu víc než předešlý den. Soustřeďte se i tím, že vypnete všechny možné připomínkovače, zavřete dveře do kanceláře, atd. a to dělejte každý den. Začněte s málem, třeba jen pár minut denně. Možná z vlastní zkušenosti doporučuji začít s meditacemi nebo s bojovým uměním měkkou pěstí (kupříkladu Tai Chi), což je dobrý  a velice efektivní způsob, jak trénovat soustředění.

Kafe pijte obezřetně

Kofein v kávě stimuluje váš nervový systém a způsobuje, že jste více a více v pozoru jako alarm. Vaše neurotransmitery začnou "střílet" rychleji (tedy to jak se předávají ve vašem mozku informace) a hladina kyslíku ve vaší krvi se zvýší a vy začnete více přemýšlet a šrotovat. Překročíte-li denně 120 gramů kávy dokáže to ve vás aktivovat alarm pozornosti natolik, že to ve vás může vyvolat až úzkost, jak některé studie ukazují.

A co pomáhá vám? Jak trénujete Váš mozek Vy? Podělte se o vlastní zkušenosti v komentářích pod článkem!


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat