Jak si dělat poznámky?

Sdílej na Google+
Proč si dělat při hodinách ve škole nebo při přednáškách a na kurzech poznámky?  Poznámky si děláme proto, abychom jsme se nemuseli spoléhat pouze na naší paměť. Pokud si tedy dobře umíte dělat poznámky, můžete se více soustředit a lépe se soustředit na dané téma přednášky nebo daného kurzu. Jak si tedy dobře dělat poznámky?


Dobré poznámky též testují, jak dobře jste danému tématu porozuměli a zda víte, co je důležité a co ne.

Základní otázka: Psát rukou nebo do tabletu/počítače?

Zaznamenat si poznámky můžete třemi způsoby:
Psát si poznámky ručně na papír - toto je velice flexibilní způsob, jak si dělat poznámky. Btw. doporučuji pro lidi, kteří mají problém se soustředěním.
Dělat si poznámky do tabletu nebo do notebooku -  Toto je dobrý způsob, když si potřebujete zaznamenat spousty informací a zvlášť když jej přednášející velice rychlý řečník.
Psát do tabletu/iPadu - Neztratíte takto jednoduše poznámky a tento způsob vám umožňuje větší flexibilitu a navíc můžete i psát klasický tištěný text, pokud potřebujete. Jednoduše to můžete kombinovat. Nicméně zvažte co v danou chvíli bude jednodušší. Navíc. Exportovat si poznámky do .pdfka je dobrá věc.

Z čeho byste si měli dělat poznámky?

  • Z věcí, co jsou na tabuli
  • Definice, klíčová slova a fráze
  • Výpočty
  • "Důležité" poznámky (Toto je "důležité"!)
  • Když uslyšíte  u přednášejícího důraz v hlase/ v řeči těla
  • Příklady
  • Shrnutí/bilance

Poznámky ve stylu cornell + náčrty?

Tohle e zásadní otázka, že? Jaká je ta nejlepší metoda, jak si dělat poznámky? Zmínil bych asi dvě, které stojí za to:
Poznámky cornell - Tento způsob poznámek je hlavně o aktivním učení, samotný způsob poznámek vás nutí si poznámky procházet a vracet se k nim. A hlavně poznámky máte jasné a stručné.
Poznámky náčrty/ přehled - Tato metoda vás povzbuzuje, abyste hledali nové nápady + zaznamenávali si hlavní myšlenky. Jsou jasné, a tak můžete trávit méně času procházením. A samozřejmě jsou více organizované.
Tento způsob poznámek můžete použít na ...
  • Poznámkový blok, sešit/notebook
  • Laptop, iPad (EverNote, Google docs, atd)

Dobré návyky při psaní poznámek

Procházení poznámek - Je to takový náhled na přednášku.
Náhled společně s učebnicí - toto by nemělo zabrat více jak 15 minut max na danou kapitolu a mělo by to zahrnovat hlavní termíny/shrnutí + připravené otázky
Když pochybujete, poznamenejte si to - "Mám si to napsat?" Ano, pokud si to  nezaznamenáte, už si na to pravděpodobně nevzpomenete. Raději více, než méně.
Buďte struční
  1. používejte zkratky
  2. chytré jednoduché věty
  3. je dobré znát styl výuky (jednoduše se zeptejte přednášejícího, zda takovéto poznámky jsou dostačující a dobré na tuto hodinu/téma přednášky)
Používejte dobrý systém  - na zaznamenávání poznámek. Jak jsem již psal dobrý systém jej kombinace cornellu a  náčrtek. Můžete si jej vytvořit sami z obyčejného sešitu. 

Vypadá asi takto:


0) Na horní okraj patří nadpis
1) Sem si zaznamenáváte fráze, otázky, hlavní body
2) Detailní poznámky, hlavní myšlenky, můžete používat barvy pro různé odlišení (červenou - pro "tomu nerozumím", zelenou - pro to znám, atd). Jednoduše sem patří poznámky z dané přednášky/hodiny
3) Shrnutí

A co funguje Vám na poznámky?


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat