Konspirační teorie: proč jim lidé věří a jak zjistit pravdu? (video přednáška)

Sdílej na Google+
Konspirační teorie se ve společnosti objevovaly vždy. Jejich zlatou éru však přineslo až minulé století. Důvod je prostý: rozvoj médií. S internetem prodchly konspirační teorie celou společnost. Proč se tak stalo? Proč jim lidé věří? A proč jim nejvíc věří lidé na okrajích politického spektra? A kde se v tom všem skrývá náboženství a víra? Na tyto a podobné otázky se pokusil odpovědět Leoš Kyša.

Leoš Kyša: Přednáška o konspiračních teoriích

Nejprve si představme autora přednášky: Leoš Kyša (1979) je předsedou Českého klubu skeptiků Sisyfos (www.sisyfos.cz), kde se zabývá mimo jiné organizací Paranormální výzvy. (Facebook profil ZDE) V současné době pracuje pro Nakladatelství Epocha. Kromě toho se také věnuje psaní knih, kterých mu do letošního roku my vyšlo pět, publicistice a přednášení.



Jak odlišit nesmyslné vykonstruované teorie od reality a faktů?

Víte, jak si sami můžete jednoduše ověřit pravděpodobnou pravdivost jakékoli konspirační teorie? Použijte jeden z těchto dvou nástrojů: Occamovu břitvu nebo Bayesovu větu.

Occamova břitva

Ta se dá interpretovat dvěma způsoby. První lze popsat takto:
Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované. Přesnější (užší) chápání Occamovy břitvy se týká částí jedné teorie:
Pokud nějaká část teorie není pro dosažení výsledků nezbytná, do teorie nepatří. 

Bayesova věta

Bayesova věta je věta teorie pravděpodobnosti (blíže wiki ZDE), která udává, jak podmíněná pravděpodobnost nějakého jevu souvisí s opačnou podmíněnou pravděpodobností.

Mimochodem, doporučuji každému slepě věřícímu, i absolutnímu skeptikovi konspiračních teorií si přečíst Foucalutovo kyvadlo a Pražský hřbitov od Umberta Eca. Ty knihy nádherně ukazují, jak konspirační teorie vznikají a jaký mají pro člověka vlastně význam.


Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat