Udělejte si jednoduchý test, zda již nejste jednou nohou v hrobě

Sdílej na Google+
Doktoři potřebují bezpočet testů, aby zjistili, zda je či není vaše tělo v dobré kondici. Abyste dostali jasné výsledky kondice vašeho těla, je zapotřebí speciální vybavení a velké množství know-how. A nebo ne? Samotná Evropská kardiologická společnost (ECS) uvádí to, s čím přišel brazilský lékař Claudio Gil Araujo: není zapotřebí drahých zařízení, nespočet testů lékařů, abyste zjistili, v jaké kondici je vaše tělo a kolika let se s velkou pravděpodobností asi dožijete. Chcete vědět, jak jste na tom vy sami?

Jednoduchý test, zda náhodou nejste jednou nohou již v hrobě 


Pro lidi ve středním a starším věku je C.G. Araujovo Test pohybového ústrojí "silným predikátorem" mortality. Brazilský lékař Claudio Gil Araujo přišel s jednoduchým testem, který nestojí ani korunu. Jedná se doopravdy o jednoduchý test, který vám jasně ukáže relevantní údaje o tom, jak na tom ve skutečnosti s fyzičkou jste. Nejhezčí na tom je, že studie dokazují platnost tohoto jednoduchého testu. Tento jednoduchý test pohybové zdatnosti se ukázal dle  více než 2000 studiích lidí ve středním věku a starším věku pozoruhodně prediktivní ohledně pravděpodobnosti úmrtí. 

Před zahájením testu, malé doporučení: "nesoustřeďte se na rychlost pohybu, zkuste si sednout a pak vstát z podlahy za použití minimální podpory, která je potřeba."


"Pokud jste člověk ve středním věku nebo starší muž či žena a můžete-li si bez cizí pomoci sednout do tureckého sedu a vstát z podlahy za použití pouze jedné nebo ještě lépe bez pomoci rukou, jste nejen pohybově zdatní, ale vaše prognóza na přežití je pravděpodobně lepší než těch lidí, kteří toto udělat nemohou. " 
-C.G. Araujo, ESC

Zejména pro starší lidi je určitá úroveň kondice nesmírně důležitá, aby si prodloužili život. Chcete-li otestovat, zda jste již jednou nohou z hrobu,  stačí si udělat tento test. Je třeba si sednout a postavit se bez pomocí rukou. Takhle:

1. Postavte v uvolněné poloze a ujistěte se, že nemáte žádný nábytek nebo jiné předměty ve vašem okolí. Překřižte nohy. Začnete cvičení s 10 body na začátku.


2. Sedejte si se zkříženýma nohama na podlahu. Přitom se nepodepírejte žádnou částí těla nebo čímkoli jiným, než jsou vaše nohy a země. Ruce mějte ideálně ve vzduchu před sebou nebo po stranách těla. Pokud se při sedu budete podporovat pomocí ruky a paže, kolena nebo nohy, pak si odečtěte jeden bod. To samé platí, pokud se budete podepírat rukama nebo loktem na koleni. Pokud jste klopýtli a ztratili rovnováhu, a i přesto jste nepotřebovali podporu, pak můžete ztratit dalších půl bodu.


3. Sedíte se zkříženýma nohama na podlaze. Stejně jako předtím nesmíte používat žádnou část těla, jen vaše nohy a podlahu. Nyní přichází choulostivá část: postavit se bez použití jakékoliv části těla zpět na nohy. Pouze vaše nohy se nyní mohou dotýkat podlahy. Jeden bod ztratíte, pokud se budete muset podepřít pomocí jakékoliv jiné části vašeho těla.


4.  Pomocí tohoto měřítka s 10 body na začátku si odečtěte vaše body, kdy jste potřebovali podporu a můžete si představit, jak dlouho asi budete asi moci žít ve vaší aktuální fyzické kondici, nebo zda byste neměli konečně začít něco dělat pro vaše tělo.



Vyhodnocení testu pohybové zdatnosti

Každá z těchto dvou základních pohybů ohodnotíte 5 body, přičemž jeden bod odečtete , pokud použijete kupříkladu ruce nebo koleno. Výsledky pak vyhodnotíte dle čtyř kategorií: 



Nicméně...

Tento test není ovšem vhodný pro každého. Ti, kteří trpí určitými nemocemi nebo omezením, nebudou schopni tento test udělat. Bohužel neexistuje žádný test, který funguje pro každého, ale tento jednoduchý test je zajímavý pro nás všechny.

Doporučení pro ty z vás, co ...

Lidé nad 50 let, kteří spadají do kategorie "Dobrý stav" mohou být velmi hrdí. Všichni ostatní by se měli trochu snažit se více hýbat. Možná vážně začněte s cvičením s jakýmkoli pohybem, abyste si zlepšili svou fyzičku, vytrvalost a rovnováhu a abyste nesměřovali rovnou ..., no víte kam.

S každým bodem, se kterým se zlepšíte, si budete prodlužovat vaši délku života až o 21%. Takže pokud jste skórovali s méně než 8 body, pak nakopněte vašeho vnitřního pecivála a začněte na své fyzičce a svém zdraví konečně pracovat. 

Sdílejte tento rychlý test s každým, o kterém víte, že by si ho měl udělat. Možná tím dáte vašim přátelům a známým zdvořilé varování.

A jak jste s testem dopadli vy?


Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat