Pouze 1 ze 4 lidé může vidět všechny barvy. Kolik jich vidíte vy?

Sdílej na Google+
Všichni víme, že nebe je modré, ale vidíme modrou stejně tak jako ti druzí? Špatná zpráva je, že ne každý vidí ty samé barvy. Pouze 1 ze 4 lidí uvidí dle profesorky Diana Derval, neuro-marketingové expertky většinu z těchto barevných kuželů. Tento zajímavý test i vám řekne, jak na tom jste s vnímáním barev právě vy. Tak kolik jste jich napočítali?



Tento test zjistí dle počtu kuželů, které uvidíte, jak dobře vaše barevné receptory v očích pracují, tedy jaké množství těchto receptorů v očích máte.

Poté, co jsem si udělal tento jednoduchý test, tak bylo fascinující sledovat, kolik lidí v mém okolí chtělo vědět, jak na tom sami jsou. Podívejte se na svět přesně stejně jako já ... Udělejte si test a do komentářů napište vaše výsledky!  Kolik barev jste viděli?   Pokud jste vůbec rozeznali více jak 4 barvy :D ... 

Výsledky testu Dervalové 

Koukněte se na obrázek v úvodu článku a spočítejte kolik přesně výrazných barev vnímáte. 

Pokud jste viděli ...

Méně než 20 výrazných barev

Profesorka Dervalová říká, že jste tzv. "dichromatičtí" a máte jen dva kužely v oku. Dvacet pět procent populace jsou dichromati, takže si z toho nic nedělejte. Netrapte se, doopravdy, jste v dobré společnosti - psi jsou také dichromati. Dervalová dále uvádí zajímavé pozorování: říká, že dichromati mají tendenci nosit hodně černé, béžové a modré oblečení. 

Mezi 20 a 32 výraznými barvami 

Dle profesorky Dervalové jste "trichromatičtí". To znamená, že máte tři druhy kuželů v oku ve fialové / modré, zelené a v červené oblasti. Dervalová říká, že trichromati si vychutnávají různé barvy a mohou je ocenit. Přibližně 50 procent populace lidí jsou trichromati. 

Mezi 32 a 39 výraznými barvami 

Jste na tom stejně jako čmelák, jste "tetrachromatičtí". Dervalová říká, že tyto druhy lidí mají čtyři druhy kuželů. Tyto lidi dráždí žlutá barva a nebudou i tedy s největší pravděpodobností nikdy ani nosit. Asi 25 procent populace jsou tetrachromatičtí. 

Více než 39 Výrazných barev 

Radši znovu zkuste přepočítat, co jste viděli a napočítali! Dervalová říká, že na tomto obrázku je jen 39 různých barev. A pokud tomu nevěříte, ještě jedna věc: asi jen 35 barev jsou řádně viditelné na vaší obrazovce počítače. Zkuste to znovu přepočítat:)

Tak jak na tom jste?

Jaromír Průša

šéfredaktor
Mé jméno je Jaromír Průša (@nacesteskoucem) a zabývám se profesně výkonnostním koučováním, lektorováním a profesionálním networkingem. Specializuje se zejména na exekutivní coaching, facilitaci workshopů a na profesionální business networking a též na blogování a psaní článků. Více se o něm dozvíte na www.jaromirprusa.com.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

4 komentářů:

  1. 38 a žlutá mi opravdu nic neříká...nerada ji nosím :D

    OdpovědětVymazat
  2. kebyže je to aspoň v lepšej kvalite... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Napočítal jsem 38 a je fakt, že přechod z azurové do zelené je na mém monitoru obtížně rozeznatelný. Čmelák jsem divný, mám rád žlutou, vlastně se mi líbí všechny barvy.

    OdpovědětVymazat
  4. 39, barva mi žádná nevadí. Ale na sebe bych nedala ani jednu ze zobrazených :).

    OdpovědětVymazat