10 rad jak přestat nasávat emoce druhých lidí

Sdílej na Google+

http://pixabay.com/en/unhappy-man-mask-sad-face-sitting-389944/
Na emoce jako je strach, zlost, frustrace, smutek nebo splín můžeme nahlížet i jako na energie. Může se stát, že jednoduše ”chytíte” tyto energie od ostatních lidí, aniž byste si to uvědomili. A pokud tíhnete k tomu být “emoční houbou”, je dost zásadní znát techniky a vědět, jak se vyhnout tomuto přebírání negativních emocí od ostatních lidí nebo dokonce jak od sebe odklonit tyto volně se pohybující negace davu mezi lidmi.

Dalším háčkem je, že chronická úzkost, deprese, nebo stres vás může proměnit v emoce nasávající houbou tím, že vám shodí váš firewall, vaši obranu, kterou vůči negativním emocím má přirozeně každý člověk. Najednou se stanete extrémně empatičtí k ostatním, zvláště  k těm, kteří trpí podobnou emoční bolestí. Takto přesně funguje empatie; poté naprosto selháváme v emočních otázkách, které jsou v nás nevyřešené. 

Z energetického úhlu pohledu negativní emoce pocházejí z několika zdrojů: co cítíte mohou být vaše vlastní emoce; emoce někoho jiného; nebo to může být i kombinace obojí zmíněného. 

Zde je návod, jak poznat rozdíl mezi těmito emocemi a techniky jak zásadně posílit vaše pozitivní emoce, abyste nenosili ve vlastní hrudi negativitu, která vám nepatří. 

Zde je 10 rad jak přestat nasávat emoce druhých lidí

1. Zjistěte o sobě, zda jste náchylní k „nasávání emocí“.

2. Najděte zdroj. 
3. Vzdalte se od podezřelého zdroje, pokud to je možné.
4. Dostaňte se do svého středu a soustřeďte se na svůj dech.5. Zbavte se všech ran na srdci.6. Chraňte se vlastním štítem. 7. Zvládejte vaše emocionální přetížení. 8. Vyhledávejte pozitivní lidi a situace. 9. Vytvořte si a udržujte si vlastní útočiště pro uvolnění. 10. Změňte to jak mluvíte k ostatním a k sami sobě. 


Zde jsou:

1. Zjistěte o sobě, zda jste náchylní k „nasávání emocí“. 

Osoby, které vám s největší pravděpodobností přepadávají negativní energii, jsou tzv. "empati". Můžete takovou osobu též vnímati jako někoho, kdo se chová jako "emocionální houba". Jak toto poznat u sebe, že byste mohli být také „empat“?: 

  • Lidé vás nazývají "hyper-senzitivní", "příliš citlivý", atd.; a nemyslí to jako kompliment!
  • Cítíte strach, úzkost a stres z jiných lidí a necháváte se pohltit emocemi ostatních. Nasáváte tyto emoce do vašeho těla a vysvětlujete si je jako své vlastní fyzické bolesti a symptomy. Nemusí to být lidé, které neznáte nebo nemáte rádi; vy jste také ovlivňováni přáteli, rodinou a kolegy. 
  • Rychle se cítíte vyčerpaní a nešťastní v přítomnosti větších skupin lidí. 
  • Hluk, pachy a nadměrné mluvení mohou hrát na vaše nervy a vyvolávat úzkost. 
  • Musíte být sami, abyste načerpali opět energii. 
  • Je méně pravděpodobné, že racionalizujete, co cítíte. Vaše pocity, které přicházejí, vás snadno zraňují. 
  • Jste přirozeně obětaví, velkorysý, nakloněni duchovnu a jste dobří posluchači. 
  • Máte sklon ujišťovat sami sebe, že máte stále únikový plán, takže se můžete rychle dostat pryč, jako například přijet vlastním autem na večírek, kde víte, že bude i alkohol, atd. 
  • Intimita blízkých vztahů se vám může jevit jako udušení nebo ztráta vlastního já. 

2. Najděte zdroj. 

Za prvé, zeptejte se sami sebe, zda je daný pocit vlastní nebo někoho jiného. Mohlo by to být i oboje. V případě, že emoce, jako je strach nebo hněv, je vaše, jemně konfrontujte to, co ji způsobuje. Jděte do toho na vlastní pěst nebo i s odbornou pomocí. Pokuste se jednoduše určit, co je onen zřejmý zdroj těchto emocí. 

Například, pokud jste právě sledovali komedii, a přesto i když jste přišli domů z kina s pocitem úzkosti, který pochází z deprese lidí, kteří možná seděli vedle vás v těsné blízkosti, znamená to, že se v daný čas vaše energetická pole překryla. Totéž platí i v momentě, když jdete do obchoďáku nebo na koncert. Pokud vás lidmi přeplněná místa dokážou naštvat nebo zahltit depresí, může to být i proto, že jste absorbovali veškerou negativní energii kolem vás právě z lidí v takovém davu. Zjistěte zdroj, najděte to, co vás vždy emočně vyvede z míry. 

3. Vzdalte se od podezřelého zdroje, pokud to je možné.

Udělejte alespoň pár kroků stranou od daného člověka nebo od daného davu; uvidíte, jestli na sobě pocítíte úlevu. Nebojte se to udělat. Chybné je domnívat se, že urazíte ostatní lidi. Ty vůbec nemusí vědět, o co jde. Jak jinak se to chcete naučit? 

Na veřejnosti neváhejte změnit i místo k sezení, pokud máte pocit deprese nebo úzkosti, kterým na vás právě dopadá. Jednoduše tomuto pocitu utečte tím, že ustoupíte pár kroků stranou. 

4. Dostaňte se do svého středu a soustřeďte se na svůj dech. 

To vás napojí na vaši podstatu. Zapojte zde naplno vizualizaci v kombinaci s dýcháním. Pár minut se držte při dýchání představy, že vydechujete negativitu a vdechujete klid. To přispívá k vašemu uzemnění a zbaví vás to strachu nebo jiných těžkých negativních emocí. 

Představte si negativitu jako šedou mlhu, která se zvedá z vašeho těla. To, co vdechujete, je jako zlaté světlo vstupující do vás. Divili byste se, ale toto jednoduché cvičení vám může přinést rychlé výsledky. 

5. Zbavte se všech ran na srdci. 

Negativní emoce jako jsou strach nebo úzkost jsou často zabydlené ve vašem emocionálním centru na solar plexu. Položte si obě dlaně na solar plexus a posílejte skrze dlaně milující laskavost k odstranění tohoto svazujícího stresu do této oblasti hrudníku. Pro dlouholeté deprese nebo úzkosti použijte tuto metodu denně a posilujte tímto způsobem vás solar plexus, jedinečné centrum emocí. 

Praktikujete-li tento rituál (nový návyk) pravidelně, dostanete uklidňující momenty a vytváříte si sami pocit bezpečí a optimismu, a to právě díky tomu, že si vytváříte vlastní nový návyk - rituál posílení vašeho emočního centra, solar plexu nebo chcete-li 4. čakry srdce. 

6. Chraňte se vlastním štítem. 

Toto je praktická forma ochrany mnoha lidí. Používají ji i nevědomky. Setkáte se s touto technikou u léčitelů. Není na ní nicméně nic tak záhadného. Pracujeme opět s vlastní myslí a vizualizací. Tato technika zahrnuje vizualizaci bílého světla, které si ve své vizualizaci na sebe "oblečete" (plášť, štít, skleněná koule, atd). Nemusí to být zrovna bílá barva. Zvolte jakoukoli barvu nebo jakékoli barvy, které vám dávají pozitivní sílu - dobíjejí vás. Silná je i stříbrná nebo zlatá barva. 

Berte toto jako váš osobní štít, který blokuje negativity nebo fyzické nepohodlí a umožňuje filtrovat pouze to pozitivní. 

7. Zvládejte vaše emocionální přetížení. 

Nemusíte být zrovna ti, co absorbují jako houba (emoční houba) emoce ostatních. Je to pouze volba, vaše volba. Proměňte toto prokletí v dar s tím, že procvičujete strategie, které vás mohou osvobodit:

  • Naučte se rozpoznat lidi, kteří vás mohou stáhnout dolů. Mezi lidi, kteří jsou obzvláště těžcí pro emociální "empaty", patří zejména kritici, lidé hrající si na oběť, narcisové a regulátoři. Judith Orloff tyto lidi pojmenovala dle mého dosti výstižně: "emocionální upíři". 
  • Když víte, jak se v přítomnosti takovýchto lidí chovat, můžete se proti nim i chránit, včetně toho, že "zmizíte" z jejich přítomnosti, s plným vědomím, že si jejich osoby možná považujete, i když se vám ani v nejmenším nelíbí, co dělají. 
  • Před vstupem do stresových situací, jako kupříkladu být ve větší skupině lidí, určitě zásobujte vaše tělo vysokým obsahem proteinů. 
  • Když už jste v davu, najděte si útočiště ve formě místa na okraji nebo si stoupněte kousek bokem. 
  • Také sebe plně ujistěte, že se nebudete spoléhat na jiné lidi, aby vám pomohli z obtížných situací, které mohou vzniknout. 
  • Přijeďte vlastním autem nebo mějte zajištěný rychlý odvoz domů v případě potřeby. 
  • Mějte u sebe i dostatek finančních prostředků, aby bylo možné vyřešit situaci případně jinak, pokud začnete cítit návaly. 
  • Naučte si stanovit si jasné hranice a limity a časové lhůty, abyste sami věděli, kolik toho ještě snesete. To je důležité, aby jste si sami dokázali zajistit duševní pohodu a rovnováhu. 
  • Naučte si sami i nastavit milé, ale smysluplné hranice s těmi, u kterých máte pocit, že vás jakkoli přesahují; nestůjte jen tak a nenaslouchat lidem celé dvě hodiny, když to s nimi můžete zvládnout za půl. 
  • Vytvořte si vlastní místo v domácnosti, kterou sdílíte s ostatními. 
  • Nahlas řekněte ostatním, že chcete, aby respektovali váš prostoj, během kterého chcete znova nabrat dech. To je zvláště důležité v momentě, kdy tušíte, že přebíráte pocity vašeho partnera. Tímto tomu jednoduše zabráníte. 
  • Studium, mužská jeskyně (dílna), šicí pokoj, čtecí koutek, atd, všechna tato místa vám poskytují váš vlastní prostor.
  • Praktikujte meditaci a všímejte si vice svého okolí. 

8. Vyhledávejte pozitivní lidi a situace. 

 Zavolejte přátelům, kteří vidí v ostatních dobro. Možná ta pozitivita někomu může znít jako klišé, nicméně je to tak. Negativní lidé, lidé co si neustále stěžují, chtějí všechno okolo sebe kontrolovat, vám zrovna nepomohou. Dávejte váš čas lidem, kteří vidí tu světlou stránku věci. Poslouchejte lidi plné naděje, inspirujte se. Uslyšíte v takových lidech víru, slova plná naděje, poetický přístup a i hravost. 

Naděje je nakažlivá, a to vám zvedne náladu. Obklopujte se těmi správnými lidmi. Rozvíjejte vaše pozitivní emoce, které zvýší vaši vnitřní sílu. Pokud jste obklopeni mírem a láskou, budete vzkvétat stejně silně jako negativní emoce, které způsobují úpadek. 

Respektování vlastních potřeb prostřednictvím zdravé sebelásky zvýší vaši schopnost respektovat ostatní. Vše začíná u vás. Pokud si myslíte, že vás lidi nemají v lásce, zamyslete se. Kdo koho nemá v lásce? 

Naučte se používat soucit jako způsob, jak se bránit proti návalům emocí. Soucit vám umožní být empatickým/ou k jiných lidí v jejich tíživé situaci. Základem však je, aby jste byli soucitný nejprve směrem sami k sobě. To znamená, že se nemusíte cítit provinile, když zrovna hledáte úlevu od návalů emocí. To vám zajistí I to, že můžete být více angažovaní s ostatními lidmi v dlouhodobém horizontu. A mimo jiné již nebudete celí ponoření do světa negativních lidí. 

9. Vytvořte si a udržujte si vlastní útočiště pro uvolnění. 

Nechte si otevřenou cestu, která vede k rozmlouvání a k rezonanci s přírodou. Ano. Mějte své útočiště, kde rozmlouváte s přírodou. Nedivte se, a odkud asi my lidé jsme? Po návratu do svého civilizovaného domova se jako tvor pocházející z přírody budete cítit nabitě a budete zvládat všechny každodenní nástrahy života. Příroda jako taková má moc vypnout vaši mentalitu oběti a nabije vás energeticky a i duchovně. Věříte miliónům let evoluce nebo pár set let lidské civilizace? 

Poznejte místa ve vašem okolí jako jsou o rybníky, lesy, ať víte kam prchnout, když vás něco náhle přepadne. Stoupněte si do ticha lesní pěšiny nebo nasávejte chlad jemně bublajícího potoka pod vrbou. 

Udržujte váš osobní prostor v tomto útulném útočišti, kde vždy naleznete zdroj pro nabytí osobní síly a energie. Zkuste se seznámit s cvičením jógy, tai-chi nebo čchi-kungu. Praxe takovýchto cvičení a dýchacích technik dělá zázraky. Načerpáváte sílu, ukotvujete si sami v sobě váš emoční střed (solar plexus) a budujete si bezpečný přístav v dobách bouří. 

10. Změňte to jak mluvíte k ostatním a k sami sobě. 

Změna vždy přichází zevnitř, nikoli zvenku. Poznejte sílu myšlenky tím, že začnete používat jiná – pozitivní slova. Místo toho, že si vynadáte: “To jsem debil, že jsem to takto zvoral(a)!”, si zkuste říct: "Teď se mi to nepovedlo a příště budu chytřejší a vím, co již neudělám.” Začněte jinam přemýšlet.

Hledejte ve všem kousek dobrého. Zkuste si sami k sobě říct, že každý den na sobě pochválíte upřímně jednu věc, vlastnost nebo dovednost. Každý den udělejte jeden krůček a uvidíte zázraky. 

Zázraky se dějí, musíte na ně jen věřit a konat!


Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat