Richard Branson: Čas jsou nové peníze

Sdílej na Google+
Richard Branson právě oznámil, že bude dávat zaměstnancům společnosti Virgin neomezenou dovolenou. Je to buď blázen, nebo ví něco, co ostatní mají ještě objevit: "Budete vydělat víc peněz, když dáte lidem jejich čas nazpátek."

Proč prodáváme náš čas za peníze

Industriální čas nás učí, že jediný způsob, jak vydělat peníze je tak, že prodáme náš čas za peníze. Dohoda byla jasná, a vždy stejná: Dáte 8 až 10 hodin vašeho dne, a já vám dám nějaké peníze. S novým věkem se objevuje něco nového. Firmy si uvědomují, že když dají lidem zpět jejich čas, budou vydělávat více peněz. Zdá se, že je to úplně nelogické. Zamyslete se, je to totiž opravdu dost intuitivní. Jako obvykle, Branson realizuje myšlenku, kterou tradicionalisté budou objevovat  postupně když jeho firmu Virgin budou pozoroval v akci.

Proč by měla neomezená dovolená fungovat?

Proč se vzdávat systému na dovolenou, který funguje více jak 170 let? Vzhledem k tomu, že je to špatný nápad, protože to dnes stále funguje? Zamyslete se nad následujícím. V dnešní době téměř nikdo pod 40 let již nefunguje na časově orientovaném systému. Proč by tedy neměl tento koncept fungovat v době, kdy je náš systém orientovaný spíše výsledkově, než časově?

Branson tento systém nicméně nevymyslel; on jej vlastně přijal a adaptoval do Virgins tak, aby jeho přepravní společnost byla v kontaktu s tím, jak dnes vydělává peníze. Méně než 1% severoamerických firem poskytuje svým zaměstnancům neomezenou dovolenou. Ve skutečnosti, Amerika dává druhou nejhorší dovolenou na světě, za jedinou Jižní Korejí. 

Některé technologické společnosti působí tímto způsobem několik let. Evernote a Netflix jsou jen dva příklady. Roste počet i tradičních průmyslových odvětví, které přijímají neomezenou dovolenou. Společnosti se jednoduše opět učí, že všechno, co dávají lidem zpět - tedy i čas - poskytuje kontrolu nad jejich vlastním životem. To se ukázalo být možná na první pohled paradoxně lepší pro společnost. Je to přesně opak toho, co naši předkové věřili v době průmyslového věku.

Realita je jednoduchá. Dejte lidem kontrolu nad jejich časem a oni budou stavět velkou společnost, ne pro vás, ale s vámi.
Sdílej na Google+

eMozek.cz - Objevte svůj pravý potenciál!

    Komentář na Bloggeru
    Komentář na Facebooku

0 komentářů:

Okomentovat